Jumpei Yasuda holdt sin første pressekonferanse i Tokyo fredag etter at han ble sluppet fri i forrige måned. Foto: Reuters / NTB scanpix

Bortført japansk journalist forsvarer krigssonedekning

Mener det er viktig å ta risiko.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den japanske journalisten Jumpei Yasuda, som ble holdt fanget i Syria i over tre år, mener det er viktig å ta risiko for å dekke det som skjer i krigssoner.

44 år gamle Yasuda ble bortført i Syria på samme dag han ankom landet i juni 2015. Der ble han holdt fanget i over tre år under forhold han selv har beskrevet som «et helvete».

Fredag stilte Yasuda opp på en pressekonferanse i Tokyo etter å ha blitt konfrontert med saftig kritikk fra deler av japansk samfunnsliv for å ha tatt seg inn i en aktiv krigssone.

Pressekonferansen var den første han har holdt etter at han ble sluppet fri i forrige måned.

– Når det finner sted en voldelig konflikt et eller annet sted på jorda vår, så er det fullstendig nødvendig at det finnes journalister som vil dra dit og se på det som skjer. Man trenger informasjon fra en tredjepart, ikke bare fra myndighetene, sa han.

Over 360.000 mennesker er drept i Syria-krigen siden 2011. Krigshandlingene har utgjort stor fare for journalister. Flere titall journalister er i løpet av disse årene blitt bortført, og noen har blitt drept. Yasuda har også tidligere vært i Syria. Han er usikker på om han vil dra tilbake dit, eller dekke framtidige krigssoner.

Men han sier han håper saken rundt ham selv vil kunne bidra til å sette søkelyset på Syria-krigen og til å få mediene til å fortsette å påta seg risikoer ved å dekke kriger for å kunne rette verdens øyne mot dem som er fanget i konflikt.

Powered by Labrador CMS