NRK har fulgt fiskeørnen «fru Rauer» med posisjonssender siden høsten 2022, og sender for tiden direkte fra ørneredet. Her er hun i reiret sitt i Norge med tre egg som etter planen skal klekke i juli.

Journalistene fulgte fiskeørnen i 5700 kilometer – nå er den i ferd med å bli NRK-kjendis

Martin Skjæraasen og Javier Ernesto Auris Chavez reiste til Sahara for å dokumentere ørnens vintertilværelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I over et halvt år har NRK-journalist Martin Skjæraasen fulgt den norske fiskeørnen «fru Rauer» gjennom sin reise gjennom Europa og ned til Vest-Sahara.

Fru Rauer er hovedpersonen i den lange reportasjen «Fru Rauers reise», som handler om hvordan vi mennesker behandler andre skapninger og forvalter naturen vår, forklarer NRK-journalisten.

– Det er en klassisk historie om en stor reise, med en hovedfugl som møter farer og hjelpere på sin vei. Vil fiskeørnen overleve denne reisen? Og overordnet: Vil fuglene overleve oss mennesker, eller vil vi ta livet av dem, sier Skjæraasen til Journalisten.

Etter å ha tilbrakt vinteren i sør, er fru Rauer tilbake til Norge. I reiret til ørnen ligger det nå tre egg og et kamera som alltid står på. Direktesendingen går i disse dager minutt for minutt på NRK.no. 

– Stikker av

Skjæraasen har jobbet i NRK-redaksjonen for digital historiefortelling siden 2020, og har laget flere store reportasjer om klima og natur.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å følge et individ på en lang reise. Mange norske fuglebestander går ned dramatisk uten at det blir særlig dekket i media. Dette var en mulighet for å vise hva som skjer med fuglene på en nyskapende måte, sier Skjæraasen.

NRK-fotograf Javier Ernesto Auris Chavez og NRK-nettjournalist Martin Skjæraasen på Gibraltar, der fiskeørnen krysser over fra Europa til Afrika.

Som det er mulig å se på direktesendingen av ørneredet, så har fru Rauer en liten sender med antenne på ryggen. Skjæraasen får posisjoneringen hennes med jevne mellomrom, men det har likevel ikke alltid vært lett å finne fiskeørnen på reisen gjennom Europa og Nord-Afrika.

– Hun stikker jo av med en gang vi kommer nær henne. Ingen av oss har særlig erfaring med naturfoto, så det var en bratt læringskurve der, sier Skjæraasen.

Fire dager i ørken

Etter å ha fløyet 5700 kilometer på 18 dager – og overlevd, endte fru Rauer i Vest-Sahara ved grensen til Mauritania i slutten av september. Etter flere stopp i Europa klarte Skjæraasen og NRK-fotograf Javier Ernesto Auris Chavez å ta henne igjen.

NRK-teamet tilbrakte natten i teltet i ørkenen med telelinsen klar.

Senderen viste at hun dro til samme treet hver kveld, og Skjæraasen og Auris Chavez dro dit med håp om å få et glimt av fuglen og dokumentere hennes tilværelse.

De fant treet der fiskeørnen bodde, omgitt av sand, landminer og soldater. 

– Vi tilbrakte fire dager i ørkenen og endte opp i et kamuflasjetelt en hel natt. Plutselig satt hun i treet sitt, og vi fikk den delen av reportasjen som vi trengte.

Mistet nesten hjemmet

Da fru Rauer kom tilbake til Norge i april, var reiret hennes borte. Én måned tidligere ble treet der hun tidligere hadde bygget reir, ruget egg og sendt unger ut i verden, saget ned. 

Sindre Thoresen Lønnes i NRK henger i treet i klatretau. Reiret til fru Rauer blir flyttet til toppen av et furutre. Når hun kommer hjem fra sin lange reise, har det blitt okkupert av to fugler. Men hun klarer å vinne det tilbake og har nå lagt tre egg der.

Treet sto nemlig på militært område, midt i innflygningen til øyas helikopterlandingsplass. Bare én av svært mange utfordringer hun kom over siden dokumentasjonen startet, ifølge reportasjen. 

– Forskeren Rune Aae, som merket fru Rauer i sin tid, måtte sette reiret et annet sted og vi i NRK satte opp kamera med solcellepanel der mens vi ventet på at hun skulle komme tilbake. Men vi visste ikke om hun ville lande i det reiret. Det var en lettelse at hun fant det, sier Skjæraasen. 

Han ønsket å dokumentere hva som skjedde med henne da hun kom tilbake, og følge med på henne videre gjennom sommeren.

– Vi kunne prøvd å fortelle historien ved å spionere på henne med telelinse, men det er bedre med et kamera i reiret. Da kunne historien leve videre også etter at artikkelen ble publisert. Vi har god erfaring med minutt for minutt-sendinger i NRK.

Fru Rauer har fått sin egen NRK-side, der leserne og seerne kan stille spørsmål om fiskeørnen til journalisten og eksperter. Her er også høydepunktene i fru Rauers og hennes partners tilværelse i reiret markert.

Tre egg i reiret

Ett av de viktige høydepunktene er da fru Rauer la tre egg i slutten av mai, flere uker etter vanlig tid. Går alt etter planen, vil eggene klekkes i starten av juli. Det vil seerne få muligheten til å følge med på.

NRK har foreløpig ikke oversikt over antall visninger på direktesendingen, men ifølge Skjæraasen har saken og sendingen fått svært god respons.

– De som har kontaktet oss, synes det er fascinerende og lærerikt. Vi har fått positive tilbakemeldinger, både fra folk som er veldig interesserte i fugler, og fra folk som ikke var så veldig interesserte i utgangspunktet, sier han. 

Fikk respekt for ørnen

En lik journalistisk metode som den som blir brukt i NRK-reportasjen, har blant annet blitt brukt i D2 av journalist Ola Jordheim Halvorsen i flere reportasjer. Her har Skjæraasen hentet inspirasjon.

– Målet er å dokumentere det dyrene gjør og være på de stedene der de er. Det gir oss mulighet til å skrive historier som kan fremstå nisjete, og sette dem i en større sammenheng, sier Skjæraasen.

Da Skjæraasen startet prosjektet, var han ikke særlig interessert i fugler selv. Det tok ham dessuten litt tid å knytte bånd til fiskeørnen.

 – Jeg vet ikke helt hva jeg forventet i starten. Jeg hadde kanskje sett for meg at dette skulle være et magisk møte med et vilt dyr, men hun stakk jo bare av hver gang hun så oss.

Men etter hvert som journalisten leste seg opp og lærte mer om trekkfuglene, økte også interessen for fru Rauer.

– Det var spesielt sterkt å se henne i ørkenen, i et habitat som er  forskjellig fra den frodige skjærgården i Norge. Da får man plutselig veldig respekt for ørnen, hva den er i stand til og livet den lever.

Powered by Labrador CMS