NJ har støttet arbeidet mot utlevering ved flere anledninger, men har ikke planer om å gi Julian Assange medlemsskap.

Wikileaks-gründeren

Julian Assange har fått medlemskap hos 20 europeiske journalistforbund: – Ikke aktuelt, sier NJ-leder

Har ikke kommet krav internt i organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Neste uke vil en britisk domstol avgjøre om Julian Assange kan anke beslutningen om utlevering til USA. Sommeren 2022 godkjente myndighetene i Storbritannia at australieren kunne utleveres.  

Assange risikerer 175 års fengsel i USA. 

– Truer pressefriheten

Flere journalistforbund, blant annet i Europa, har kommet med støtte til Assange, og krever at USA trekker tiltalen mot ham. 

Onsdag kom den europeiske- og den internasjonale journalistføderasjonen (EFJ og IFJ), med en felles uttalelse om at tiltalen mot Assange truer pressefriheten

Julian Assanges kone Stella Morris mottok i fjor et medlemsskap i den italienske journalistforeningen på vegne av mannen.

Ifølge EFJ har 20 europeiske journalistforbund også gjort Wikileaks-grunnleggeren til medlem av sine organisasjoner, blant annet forbundene i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. 

Først ut var det italienske journalistforbundet, og EFJ har siden videreformidlet initiativet. 

– Ikke aktuelt

På tross av at Norsk Journalistlag (NJ) jobber  mot at Assange skal utleveres, vil et slikt medlemskap  hos NJ ikke bli aktuelt, ifølge leder Dag Idar Tryggestad.  

– Det korte svaret er at et slikt medlemskap ikke har vært vurdert, og at det heller ikke er aktuelt å gjøre det. Vi har ikke den type medlemskap. Heller ikke æresmedlemskap eller lignende, sier  Tryggestad til Journalisten. 

Han forteller at det ikke har kommet krav internt i organisasjonen om å gi Assange et medlemskap, men forteller at NJ har støttet arbeidet mot at Assange utleveres til USA ved flere anledninger.  

– Senest oppropet fra EFJ, og en norsk markering blant annet sammen med andre presseorganisasjoner og Norsk PEN. 

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS