Stella Moris mener Norge må legge press på USA og Storbritannia.

Julian Assanges kone i Norge: Går hardt ut mot Anniken Huitfeldt

– Hvordan kan hun mene at det er greit? sier Stella Moris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Julian Assanges kone og forsvarsadvokat, Stella Moris, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) må si tydelig fra, i det hun mener er et frontalangrep på pressefriheten.

I juni godkjente den britiske regjeringen USAs begjæring om utlevering av Julian Assange. Den avgjørelsen har Assange anket.

Journalisten møter Moris på Litteraturhuset i Oslo hos Norsk PEN. Hun er invitert til Norge i forbindelse med Norsk PENs ytringsfrihetsfestival.

Dårlig helse

Den forverrede helsen til Julian Assange har vært omtalt de siste årene, og for rundt to uker siden kom meldingen om at Assange hadde pådratt seg korona i fengselet Belmarsh. Moris forteller at helsen hans stadig forverrer seg.

– Jo lenger han må sitte i fengsel, desto mer påvirkes helsen hans. Det er i fengslingens natur, særlig under forholdene han sitter. Han er på cellen minst 21 timer om dagen. Han hadde et lite slag i oktober 2021, og for et par uker siden fikk han covid, sier Moris til Journalisten.

Assange sitter i fengselet Belmarsh, som er kjent for strenge soningsforhold, og med skrantende helse er fengselet et svært dårlig sted å være, sier hun.

– De har tre ganger flere selvmord enn i normale, britiske fengsel og har fått kallenavnet Storbritannias Guantanamo. Det er hardt å sone der, og han har vært der i tre og et halvt år nå.

– Umenneskeliggjort

Moris sier hun ønsker å vise at Julian Assange bare er et menneske, som ikke kan overleve alt. Han er systematisk blitt umenneskeliggjort for å svekke støtten han har, og for å kunne beholde ham i fengsel, sier hun.

Moris, som giftet seg med Assange i mars i år etter flere års forhold, vil illustrere hvor urettferdig den amerikanske straffeforfølgelsen mot ektemannen er:

– Han har ikke noe å gjøre med det landet. Den eneste tilknytningen han har til USA, er at han har publisert forbrytelser begått av USA. Det er som om tyrkiske myndigheter skulle straffeforfulgt deg, for dokumentasjon du publiserte i Norge på tyrkiske forbrytelser. Det er helt absurd, og farlig, sier Moris.

Hun mener saken mot Assange kan sette en farlig presedens der amerikanske restriksjoner på pressen også vil gjelde utenlandsk presse. Da vil det ikke finnes pressefrihet noe sted, sier hun.

– Da kan de true alle journalister med livsvarig fengsel, og det vil bety at USA har en slags universell juridiksjon.

Om USA vinner frem, kan alle journalister stå i fare for å bli straffeforfulgt, mener Stella Moris.

I strupen på Huitfeldt

Utenriksminister Huitfeldt har tidligere sagt at hun ikke ønsker å uttale seg spesifikt om Assange-saken, men at hun forventer at USA og Storbritannia overholder sine menneskerettighetsforpliktelser.

Som svar på et spørsmål fra stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt (R) i juli, skrev også Huitfeldt at hun har «generelt tillit til det britiske rettsvesenet».

Stella Moris har fått med seg uttalelsene til utenriksministeren, og er svært kritisk.

– Storbritannia vil utlevere Julian til USA, som vil sende ham i fengsel i 175 år. Hvordan kan hun mene at det er greit? Hvordan kan hun ha tillit til et system som vil utlevere en person til et land som ønsker å drepe ham? Det skader troverdigheten til norske myndigheter at hun sier noe sånt, sier hun.

Uretten begått mot Julian Assange er godt dokumentert, ifølge Moris. At sikkerhetsselskapet som var ansatt ved den ecuadorianske ambassaden i London fikk instruksjoner om å overvåke Assanges juridiske møter, og at de forsøkte å få tak i DNA fra parets 6 måneder gamle baby, er reelle saker som nå etterforskes av spanske myndigheter, sier hun.

– Troverdigheten til Norge er i fare når de ikke sier noe som helst. Han er en politisk fange, det er lett for alle å se. Og Norges utenriksminister sier hun har tillit til en prosess som er et frontalangrep på pressefriheten og menneskerettighetene.

– Slutten på pressefriheten

Dersom USA vinner frem i saken mot Julian Assange vil det være et paradigmeskifte, sier Moris. Dersom ikke utleveringen stoppes og reverseres vil det være slutten på pressefriheten, sier hun.

– Undersøkende journalistikk vil bli redusert til kun å omhandle ting som ikke kan skade staten, eller allierte stater. Julian har blitt fengslet i Storbritannia på vegne av en fremmed makt. Det han publiserte beviste forbrytelsene til nettopp denne makten.

Hun ønsker at den norske regjeringen henvender seg til uavhengige organer som FN, og viser til at organisasjonene som jobber med pressefrihet og menneskerettigheter har uttalt seg gjentatte ganger i forbindelse med saken.

Uavhengige grupper har sett på saken ved flere anledninger, og faller bestemt ned på at menneskerettighetene brytes i Assanges tilfelle, sier Moris. Amnesty, reportere uten grenser, CPJ, alle er imot utlevering og ønsker ham frigitt, sier hun.

Stella Moris forstår ikke hvordan den norske utenriksministeren kan ha tillit til rettsprosessen mot Julian Assange.

Vil ha Norge på banen

USA må få høre fra sine nærmeste allierte at situasjonen er uholdbar, sier hun, og mener Norge faktisk kan utgjøre en forskjell.

Norge har en helt spesiell status internasjonalt, som et av få land som konsekvent forsvarer menneskerettighetene. Norge bør snakke med sine allierte om saken, sier Moris.

– Denne situasjonen er uhyre kontroversiell, selv i USA. Den er kostbar for Biden-administrasjonen, og i justisdepartementet er det flere som mener dette er en elendig sak.

Dersom Assange taper kampen, vil det ikke bare gå ut over ham, Storbritannia og USA, sier hun, og minner om at Wikileaks-materiale også ble publisert i Norge og en rekke andre land.

– På samme grunnlag kan USA nå komme etter den norske pressen, og det kan ikke tolereres. Tenk konsekvensene for journalister i land med mye verre arbeidsvilkår.

Powered by Labrador CMS