HA-redaktør Katrine Strøm, her under en livesending for avisa, mener det er en høyst ordinær artikkel som nå er bakgrunn for ærekrenkelsessak.
HA-redaktør Katrine Strøm, her under en livesending for avisa, mener det er en høyst ordinær artikkel som nå er bakgrunn for ærekrenkelsessak.

Kreves for millionsum: – Vi har skrevet en vanlig forbrukersak

Store pengekrav på bordet når Hamar Arbeiderblad må forsvare seg i søksmål om ærekrenkelser.

Publisert Sist oppdatert

– Søksmålet mot avisa handler om hvorvidt avisa kan holdes ansvarlig for å ha viderebrakt ærekrenkende ytringer om straffbart underslag, sier advokat Linneá Tereza Karlberg i Advokatfirmaet Danielsen & Co til Journalisten.

Hun representerer et firma som nå saksøker Hamar Arbeiderblad og krever store summer i oppreisning og erstatning, slik Journalisten kunne fortelle tirsdag.

Avisa, sjefredaktør Katrine Strøm og privatpersonen som stilte som kilde i en artikkel i avisa kreves totalt for en erstatning på 1.083.000 kroner, opplyser Karlberg.

Videre mener saksøkerne at Hamar Arbeiderblad må idømmes å betale 800.000 kroner i oppreisning, Strøm personlig opptil 400.000 kroner og kilden opptil 300.000. Pluss saksomkostninger.

– Anklager om straffbare forhold

– Artikkelen fremstår som en ganske typisk nyhetssak om en forbruker som uttaler seg kritisk om et firma. Hva i saken er det dere mener er ærekrenkende?

– Vi mener flere deler av artikkelen inneholder ærekrenkende beskyldninger, sier Karlberg, og viser blant annet til et sitat fra privatpersonen om at skade på en vare må ha oppstått mens firmaet oppbevarte den.

– Det uttales også «dette må være svindel». Vi mener dette er helt feil, og anklager om ganske alvorlige straffbare forhold, sier advokaten.

Hun sier også at klientene hennes mener avisa ikke hadde dekning for å videreformidle uttalelsene, og at de ikke fikk mulighet til å forsvare seg mot alt fordi deler av anklagene ikke ble presentert for dem.

– Helt feil

– Vi har skrevet en vanlig forbrukersak, der en kunde er misfornøyd med en tjeneste. For oss var dette en høyst ordinær sak, sier HA-redaktør Katrine Strøm.

Saken ble publisert i 2022, og Strøm bekrefter at hun i etterkant hadde et møte med det omtalte firmaet, som reagerte på saken. 

– Det er helt feil at de ikke har hatt anledning til å forsvare seg, de fikk alle anklager framlagt, sier Strøm i dag.

Etter møtet hørte redaksjonen ikke mer fra firmaet, før det dukket opp et pålegg om tilsvar på en forliksklage høsten 2023. Men forliksrådet avviste å behandle saken, forteller redaktøren.

– Når vi nå er saksøkt, ser vi fram til å få belyst i tingretten hva pressens rolle er i slike konfliktsaker, sier Strøm.

Avisa har hyret inn medierettsspesialist Jon Wessel-Aas som advokat i saken.

– Grunnløst

Samtidig som avisa og redaktøren trekkes for retten, saksøkes altså også avisas kilde i artikkelen. Privatpersonen stilte med fullt navn og bilde i artikkelen.

– Søksmålet mot privatpersonen handler også om anklager fremsatt på sosiale medier. Samlet sett mener vi opplysninger om grove straffbare forhold er gitt mot bedre vitende, sier saksøkernes advokat, Linnéa Tereza Karlberg.

Dette bestrider privatpersonens advokat, Espen Henrik Johansen ved Djerv Advokatfirma.

– Vi mener hele søksmålet er grunnløst, og kan vanskelig forstå hvorfor denne saken tas til retten. Begrunnelsen for dette skal vi fremme under tingrettens behandling av saken, sier Johansen til Journalisten.

Saken er berammet for to rettsdager i Hamar tingrett i slutten av juni i år.

Powered by Labrador CMS