Innsynsekspertene Kristine Foss og Sindre Granly Meldalen pakker sekken og reiser på turné.

Legger ut på innsyns-turné fra Alta til Trondheim

– Kan få flere til å bruke innsynsretten aktivt i journalistikken, sier presseforbundets jurister, og håper å dekke hele landet på sikt. 

Publisert Sist oppdatert

Norsk Presseforbund har fått Stup-støtte for å gjennomføre innsynskurs for journalister. 

Kursene skal i første omgang foregå i Alta, Tromsø, Bodø og Trondheim.

Målet er å gjøre norske journalister enda bedre rustet til å bruke innsynsretten, og fra 20. november legger Norsk Presseforbunds jurister, Kristine Foss og Sindre Granly Meldalen, ut på innsynsturné. 

– Lavere terskel

Det er første gang de forsøker å lage et fullstendig innsynskurs tilpasset nyhetsjournalistikken, forteller de to rådgiverne til Journalisten. 

– Det har vært viktig for oss å komme til journalistene, og ikke bare ta dette på en konferanse. Vi tror terskelen for å komme blir lavere, og at vi kan få flere til å bruke innsynsretten aktivt i journalistikken, sier Granly Meldalen. 

Inntrykket til presseforbundet er at selv om det finnes flere gode innsynsjournalister ute hos lokalmediene, så er det gjerne noen få personer i hver redaksjon som virkelig kan bruke innsynsretten. 

Det er viktig at flere journalister som følger lokale forhold tett, aktivt kan jobbe med innsyn, mener de to rådgiverne. 

– Tanken er også at vi skal samarbeide med journalistene i de ulike redaksjonene under kurset, slik at vi kan tilpasse undervisningen etter hvilke behov man har lokalt, fortsetter Foss.

Vil dekke hele landet

Presseforbundets innsynsturné starter 20. november i Alta, og i dagene etter besøker duoen henholdsvis Tromsø, Bodø og Trondheim. Éndags-kursene er gratis for alle som får plass, og påmeldingene har åpnet på Stups nettsider. Stup tar også reisekostnadene til kursstedet for alle deltakerne.  

– Hvis vi får ok tilbakemeldinger planlegger vi å ta kurset til en annen region, og målet er at vi i løpet av et år eller to skal ha dekka hele landet, sier Granly Meldalen. 

De opplever at behovet er der, selv for journalister som aktivt bruker innsynsrett i jobben. 

– Å kunne få ny input på hvordan, tror vi kan være nyttig, avslutter Foss. 



Powered by Labrador CMS