Med Israel for Fred klager VG til Pressens Faglige Utvalg.
Med Israel for Fred klager VG til Pressens Faglige Utvalg.

MIFF klager VG til PFU

Mener avisa ikke har vist åpenhet om journalists bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonen MIFF (Med Israel for Fred) har sendt PFU-klage mot VG, får Journalisten bekreftet.

MIFF mener avisa har brutt to punkter i Vær varsom-plakaten, punkt 2.2 om å unngå dobbeltroller og bindinger som kan skape spekulasjon og punkt 2.3 om å vise åpenhet om bakenforliggende forhold.

Bakgrunnen er at en VG-journalist som tidligere har vært engasjert i Palestinakomitéen har dekket den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

MIFF siterer i egen omtale fra klagen, der de skriver at VG bruker en journalist som «ikke har den nødvendige uavhengighet til å kunne skrive om konflikten mellom Israel og palestinerne. Det er ikke vist åpenhet om journalistens bakgrunn som er relevant for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.»

Journalisten omtalte temaet i en nylig artikkel. Da uttalte nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at journalisten hadde vært åpen om sin bakgrunn ved ansettelse.

  – Det er redaksjonsledelsen som har ansvaret for hvilke saker vedkommende har dekket, og vi har full tillit til den jobben som er gjort. Hvilke saker vedkommende vil dekke og ikke videre har vi en løpende diskusjon om, og er uansett et lederansvar, skrev Håndlykken.

Hun erkjente at ledelsen kunne løftet problemstillingen tidligere internt.

– Avsluttede verv eller arbeidsforhold hindrer ikke på automatikk en journalist i å dekke store nyhetshendelser, og er noe vi må diskutere konkret i den enkelte sak. Det handler om flere forhold, blant annet om avstand i tid, skrev nyhetsredaktøren.

VG-journalisten har selv understreket overfor Journalisten at engasjementet var avsluttet før ansettelsen i avisa.

PFU opplyser at klagen nylig er mottatt og ikke ferdig vurdert for igangsettelse.

VG-stabssjef Øyvind Næss skriver i en sms:

– Vi kommenterer ikke klager mens de er til behandling i PFU.

Powered by Labrador CMS