VG-nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken mener bakgrunn fra politikk og organisasjonsliv er en styrke for journalister.

VG-journalists bakgrunn skaper spekulasjoner: – Har full tillit

– Ledelsen kunne løftet problemstillingen tidligere internt, erkjenner nyhetsredaktøren.

Publisert Sist oppdatert

En VG-journalist som tidligere har hatt verv i Palestinakomitéen, hadde nylig byline på en VG-sak om et israelsk bombeangrep på Gaza. 

At journalisten nå dekker konflikt i Midtøsten har blitt bemerket på sosiale medier, og VG har fått kritikk fra blant andre organisasjonen Med Israel for fred (MIFF), som skriver at VG-titler blir misvisende når avisa «bruker journalist fra Palestinakomiteen».

Engasjementet i Palestinakomitéen tilhører tiden før journalisten ble ansatt i VG.

En styrke

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken skriver i en e-post til Journalisten at flere av deres journalister har bakgrunn fra politikk og organisasjonsliv.  

– Det mener vi styrker dem i rollen. Så er det en helt klar forutsetning at alle verv må forlates idet du trer over i rollen som VG-journalist, noe som også skjedde her, skriver hun. 

VG-journalisten, som er vikar, har i dette tilfellet håndtert situasjonen eksemplarisk, skriver Håndlykken, ved å være åpen om bakgrunnen ved ansettelsen. 

– Det er redaksjonsledelsen som har ansvaret for hvilke saker vedkommende har dekket, og vi har full tillit den jobben som er gjort. Hvilke saker vedkommende vil dekke og ikke videre har vi en løpende diskusjon om, og er uansett et lederansvar, skriver hun. 

– Har vært mye kok

Journalisten har vært i kontakt med VG-journalisten som forteller at kritikk mot dekningen kommer fra begge sider, og at det av og til også reageres på samme sak, setning eller ord. 

– Det har vært mye kok i innboksen i forbindelse med krigsdekningen. Det har riktignok ikke stormet mer etter MIFF-innlegget enn hva det har gjort de siste ukene totalt sett, skriver journalisten i en sms.  

– Føler du deg ivaretatt av ledelsen? 

– Ja. Jeg føler meg helt trygg på at jeg har både ledelse og kolleger i ryggen.

Journalisten opplyser å være utdannet historiker med spisskompetanse på Israel og Palestina. 

– Selv om jeg har vært del av denne organisasjonen tidligere, avsluttet jeg alle engasjement før jeg ble journalist i VG. Jeg har heller ikke vært delaktig i VGs dekning av Palestinakomitéen på noen som helst måte. 

Kunne tatt det opp tidligere 

På spørsmål om redaksjonsledelsen tar selvkritikk for at journalisten ble satt til å dekke konflikten, og om man burde forutsett at det kunne skape reaksjoner og spekulasjoner, svarer Bakke Håndlykken:

– Avsluttede verv eller arbeidsforhold hindrer ikke på automatikk en journalist i å dekke store nyhetshendelser, og er noe vi må diskutere konkret i den enkelte sak. Det handler om flere forhold, blant annet om avstand i tid. I denne saken kunne ledelsen løftet problemstillingen tidligere internt, før spørsmålene ble stilt eksternt.

– Hva gjør dere for å ivareta journalisten i denne situasjonen?

– Vi er opptatt av å ta godt vare på vår dyktige journalist. Det er mange journalister i redaksjonen som har opplevd svært mye og til dels krass tilbakemelding fra ulike lesere og grupper i denne saken, og det er viktig å understreke at det er redaktørene som har ansvar for det vi publiserer. Både nyhetsledelsen og HR er spesielt tett på journalistene våre i denne fasen, og hjelper til med å håndtere tilbakemeldingene, skriver hun. 

– Hypotetisk: Kunne en journalist som var tidligere MIFF-medlem ha dekket konflikten for VG?

– Det blir et hypotetisk spørsmål, som du sier. Vi gjør konkrete vurderinger i hvert enkelt tilfelle, og det er mange faktorer som spiller inn. På generell basis er det ikke diskvalifiserende å ha bakgrunn fra politikk eller organisasjonsliv for å bli journalist i VG, nei.

Powered by Labrador CMS