Lars Johnsen ønsker en pensjonsutredning i NJ. Foto: Kathrine Geard

Håper på bedre pensjonsuttelling

GARDERMOEN (Journalisten): Lokallag vil ha vurdert en brattere lønnsstige for NJ-medlemmene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forslaget ble fremmet på NJ-landsmøtets første dag, uten forutgående behandling i landsstyret. Innspillets skjebne blir avgjort under de endelige avstemningene torsdag, på landsmøtets siste dag.

Forslagsstiller Lars Johnsen (Drammens Tidende) leder Buskerud Journalistlag. Han ønsker følgende inn i NJs tiltaksplan for perioden 2011-13:

“NJ skal utrede om en brattere lønnsstige kan gi bedre pensjonsuttelling for medlemmene.”

Debatten om tiltaksplanen dominerer landsmøtedag to, onsdag.

– Bedre grunnlag

– En brattere lønnsstige vil sannsynligvis gi bedre pensjonsgrunnlag for NJ-medlemmene. Men dette bør beregnes nøye, sier Johnsen til Journalisten.no. Lønnsstigen i NJs tariffavtaler stopper på 30 år.

Han har sikret seg støtte fra lokallagene i Vestfold og Telemark, som er ledet av Anja Jasinski Wright og Arve Moen.

De tre lokallagene mener at NJ spesielt bør undersøke hvor godt dagens lønnssystem er tilpasset den ferske pensjonsreformen, som ble innført 1. januar i år.

Alle år teller

– Vi ønsker at NJ skal se nærmere på følgene av pensjonsreformen og våre tariffoppgjør. I den nye pensjonsordningen teller alle arbeidsår med i beregningen av pensjon. Derfor bør det sees på om NJs medlemmer, spesielt i MBL-området, bør få en brattere lønnsstige med tanke på bedre pensjonsuttelling for medlemmene. Dette er spesielt viktig for de yngste arbeidstakerne, og kan samtidig innebære et lavlønnstiltak.

Johnsen mener det er verdt å merke seg at i de fleste andre tariffområder i norsk arbeidsliv er lønnsstigen brattere enn for NJs medlemmer, det vil si at de organiserte får raskere opprykk i lønnssystemet. Han oppfatter at MBL-området har en av de lengste lønnsstigene.

Rokker ved grunnprinsippet

NJs forhandlingsleder, Bente Sabel, sier i en kommentar at en eventuell endring av lønnsstigen vil kreve en større organisasjonsmessig behandling, vurdert også ut fra andre faktorer enn pensjon.

– Jeg vil ikke avvise forslaget, men man skal være klar over at det rokker ved selve grunnprinsippet i NJs lønnspolitikk. Vi har, nær sagt siden tidenes morgen, jobbet for en så lang lønnsstige som mulig. Grunnen er at vi vil at medlemmene skal være sikret automatiske lønnsopprykk. På den måten sikres også de med lengst ansiennitet reallønnsvekst og opprettholder sin kjøpekraft. Kortere stige vil innebære en fare for at de eldste stagnerer lønnsmessig i forhold til prisutviklingen i samfunnet, sier Sabel.

Hun legger til at arbeidsgiverne gjerne ønsker seg en kortere stige, og at mer av lønnsutviklingen skjer gjennom forhandlinger om personlige tillegg.

Powered by Labrador CMS