Sterkt press mot allmennkringkastere i Europa, advarer RSF

Mats With Greger
nyhetsstudio

I forkant av at EUs nye lov om mediefrihet (EMFA) trer i kraft 8. august, advarer Reportere uten grenser (RSF) om økende politisk og økonomisk press mot allmennkringkastere i Europa.

I den ferske rapporten med tittelen «Pressure on public media: a decisive test for European democracies», slår RSF fast at Europas offentlige medier står i en dyp tillits- og systemkrise som truer både uavhengighet og allmennkringkasternes eksistens.

RSF konkluderer med at det trengs en offensiv for å sikre frie, uavhengige og bærekraftige allmennkringkastere i Europa. De foreslår blant annet å opprette en europeisk internasjonal kringkaster.

Politisk press

RSF har kartlagt situasjonen i alle EUs 27 medlemsland, i tillegg til Storbritannia og Sveits, og skriver at mer enn halvparten av respondentene mener offentlige medievirksomheter er utsatt for press – i de fleste tilfeller av politisk art.

Det handler blant annet om innblanding i redaksjonelle avgjørelser, styring av ledelsesprosesser og plutselige utskiftninger i toppledelsen. 

Nesten en tredel av de spurte kjente til tilfeller der journalister hadde sagt opp som følge av innblanding, mens 14 prosent kjente til suspensjoner. Samtidig rapporterer 58,6 prosent av landene om høy eller svært høy grad av redaksjonell uavhengighet, og 11 allmennkringkastere i åtte land har oppnådd JTI-sertifisering – en internasjonal standard for redaksjonell åpenhet utviklet av RSF.

– Å tjene folket eller partiet? Dette er en av de største utfordringene for offentlige medier i Europa i dag, gitt den høye risikoen for at de blir brukt som politiske verktøy. På den andre siden av Atlanteren har valget av president Donald Trump, som truer med å legge ned landets internasjonale allmennkringkasting, forsterket det politiske angrepet på offentlig radio og TV, sier generaldirektør i RSF, Thibaut Bruttin, i en uttalelse.

I dette landskapet forsvarer RSF allmennkringkastingen som en kanal for troverdig, mangfoldig og uavhengig informasjon for flest mulig mennesker, fortsetter han:

– Offentlige medier skal selvsagt ikke være hevet over kritikk - de tilhører folket - men volden i angrepene skjuler dårlig forsøk på politisk manipulasjon. Veien til helvete er brolagt med gode økonomiske intensjoner. Offentlige medier må snarest gjenreises med sterke garantier for uavhengighet og stabil finansiering. Å tilpasse nasjonal lovgivning til EMFAs artikkel 5 er et første, viktig steg. Å skape fremtidens allmennkringkasting må bli en prioritet – og krever at Europa våkner, sier Bruttin.

Europeisk kringkaster

Rapporten viser også til at finansieringsmodellene ofte blir politisk målskive i de europeiske landene. I ti EU-land brukes lisensavgift, men denne er hyppig utsatt for press, særlig i økonomisk krevende tider eller i møte med populistiske kuttforslag.

Når lisensen fjernes og erstattes av bevilgninger fra statsbudsjettet, synker finansieringen i snitt med 9 prosent, ifølge RSF. Dersom lisensen i stedet reformeres, øker budsjettet med 14 prosent, og med 9 prosent dersom den erstattes av en øremerket skatt.

RSF kommer i rapporten med flere forslag til hvordan allmennkringkastingen kan styrkes. Blant annet å etablere en europeisk internasjonal kringkaster, i samarbeid med aktører som Radio Free Europe.

I tillegg anbefaler RSF tydelige uavhengighetsgarantier i utnevnelsesprosesser, opprettelsen av en uavhengig instans for vurdering av økonomiske behov og flerårige budsjetter. De mener også det bør undersøkes om europeiske kringkastere kan finansieres av skatt på digitale plattformer, og foreslår at det gjøres tiltak for å åpne redaksjonene for publikum.

Powered by Labrador CMS