Relatert innhold
AFP-journalister i Gaza risikerer å sulte i hjel
Journalistene i det franske nyhetsbyrået AFP, advarer om at deres kollegaer i Gaza står i fare for å dø av sult, på grunn den israelske blokaden og manglende nødhjelp. Det kommer frem i en uttalelse signert det avtroppende styret i byråets journalistforening.
«Siden AFP ble grunnlagt i august 1944, har vi mistet journalister i konflikter, vi har hatt sårede og fanger i våre rekker, men ingen av oss kan huske å ha sett en kollega dø av sult», heter det i uttalelsen som blant annet er publisert på X.
Blant de ti journalistene AFP melder at fortsatt rapporterer til dem fra Gaza, er fotograf Bashar Taleb (30), som siteres på følgende:
«Jeg har ikke lenger styrke til å jobbe i mediene. Kroppen min er mager, og jeg klarer ikke lenger å gå.» Søndag fortalte han at hans eldre bror «falt, på grunn av sult».
En annen journalist, Ahlam, siteres også: «Hver gang jeg forlater teltet for å dekke en hendelse, gjennomføre et intervju eller dokumentere en situasjon, vet jeg ikke om jeg kommer tilbake i live.»
I brevet står det blant annet at AFPs medarbeidere mangler mat, vann og drivstoff, og at situasjonen forverres dag for dag. «Vi risikerer å få beskjed om deres død når som helst, og det er uutholdelig», heter det i uttalelsen.
Wall Street Journal utestengt av Trump etter Epstein-sak
Foto: Marte Vike Arnesen Det melder blant andre The Washington Post. Mandag ble det klart at Det hvite hus vil nekte Wall Street Journal-journalister plass på presidentflyet Air Force One, i forbindelse med Donald Trumps kommende reise til Skottland. Utestengelsen kommer som en reaksjon avsløringen fra Wall Street Journal, der de knyttet presidenten til den omstridte finansmannen Jeffrey Epstein.
«Tretten ulike medier vil delta i presseteamet som dekker presidentens reise til Skottland. På grunn av Wall Street Journals falske og ærekrenkende oppførsel, vil de ikke være blant de tretten mediene om bord,» sier Trumps pressesekretær Karoline Leavitt i en uttalelse.
Trump saksøkte fredag Wall Street Journals morselskap for ærekrenkelse etter at avisen publiserte en sak som omhandlet et bursdagskort, som angivelig skal ha vært gitt fra Trump til Epstein i 2003. På kortet er det en tegning av en naken kvinne med kjønnshår som ifølge Wall Street Journal er formet til ordet «Donald». Epstein ble i sin tid dømt for å ha kjøpt sex av mindreårige og tok livet sitt i fengsel i 2019.
Flere journalister drept i Latin-Amerika i år enn hele fjor
Siden januar har Reportere uten grenser (RSF) dokumentert drapet på minst 13 journalister i Latin-Amerika. Dette overstiger de ni tilfellene som ble registrert for hele 2024, skriver organisasjonen i en pressemelding.
Mexico er fremdeles det farligste landet i regionen for journalister, ifølge RSF.
Fra januar til juli 2025 har RSF registrert åtte drap i Mexico, to i Peru, ett i Colombia, ett i Guatemala og ett i Ecuador.
«I samtlige av disse tilfellene var motivet for drapet trolig knyttet til journalistenes arbeid», skriver RSF.
– Vi krever at regionens regjeringer styrker sikkerhetsgarantiene for pressen, forsterker beskyttelsesmekanismene og sikrer raske, uavhengige og grundige etterforskninger av disse forbrytelsene, uttaler Artur Romeu, direktør for RSF Latin-Amerika.
Tester KI-oversettelse i sanntid for finansnyheter
Dow Jones Newswires har satt i gang et ambisiøst prosjekt for å levere finansnyheter i sanntid til et globalt publikum gjennom en ny KI-drevet oversettelsestjeneste, skriver Nieman Lab.
Denne uka rullet selskapet ut automatisk oversettelse av engelskspråklige artikler til fransk.
Nyhetsbyrået er en del av Dow Jones, som også eier Wall Street Journal.
I en pressemelding skriver selskapet:
«Denne tjenesten lar Dow Jones Newswires levere oppdaterte finansnyheter og analyser på flytende fransk, noe som effektivt fjerner språkbarrierer og forsinkelser for fransktalende fagfolk.»
Tidligere har selskapet lansert tilsvarende oversettelsestjenester til japansk og koreansk.
Ifølge selskapet kombineres avanserte KI-modeller med redaksjonell etterkontroll for å sikre både nøyaktighet og kontekst.
Substack henter inn 100 millioner dollar
Nyhetsbrev-plattformen Substack har hentet inn 100 millioner dollar i frisk kapital fra en gruppe investorer, skriver New York Times.
Det verdsettes selskapet til 1,1 milliarder dollar, opp fra 650 millioner i 2021.
Substack planlegger å styrke plattformen med funksjoner som hjelper skapere å bygge publikum og inntekter.
– Visjonen er et internett hvor skapere skal kunne eie sine egne relasjoner med publikum og direkte tjene penger på arbeidet sitt, uten å måtte være avhengige av reklamesystemer og algoritmer, sier medgründer og administrerende direktør Chris Best til New York Times.
Plattformen har nå over fem millioner betalende abonnenter. I intervjuet med New York Times kommer det også fram at Substack vil jobbe med å få på plass en løsning for annonser i nyhetsbrevene.
«Vi dobler innsatsen på Substack-appen, som er designet for å hjelpe publikum med å gjenvinne oppmerksomheten sin og knytte seg direkte til skaperne de bryr seg om», skriver grunnleggerne i sitt eget Substack-nyhetsbrev.
Trump saksøker Rupert Murdoch
Oppdatering:
Fredag kveld norsk tid ble det klart at Donald Trump har valgt å saksøke Rupert Murdoch.
I tillegg til Murdoch er følgende parter også saksøkt, ifølge CNBC:
- hans selskap News Corp
- administrerende direktør Robert Thomson
- Wall Street Journals utgiver Dow Jones & Co
- de to reporterne som skrev artikkelen som ble publisert torsdag kveld
«Vi har full tillit til grundigheten og nøyaktigheten i vår journalistikk, og vil forsvare oss kraftfullt mot ethvert søksmål», sier en talsperson for Dow Jones.
Trump krever 10 milliarder dollar.
***
Donald Trump truer med søksmål mot Wall Street Journal (WSJ), eier Rupert Murdoch og avisens sjefredaktør Emma Tucker etter at avisen publiserte en artikkel om et brev Trump angivelig skal ha sendt til Jeffrey Epstein i forbindelse med Epsteins 50-årsdag.
Artikkelen har tittelen «Jeffrey Epstein’s Friends Sent Him Bawdy Letters for a 50th Birthday Album. One Was From Donald Trump».
Trump reagerer kraftig på WSJs påstander, og skriver på Truth Social at han forbereder rettslige skritt mot avisen og dens ledelse, ifølge Politico
Trumpe opplyser også at han personlig advarte Murdoch og Tucker om at brevet er «falskt».
På Truth Social skriver han:
«Jeg sa til Rupert Murdoch at det var svindel, at han ikke burde trykke denne falske historien. Men det gjorde han, og nå skal jeg saksøke ham sønder og sammen – og det samme gjelder den tredjeklasses avisa hans.»
Axel Springer-sjef innfører KI-krav for ansatte
Axel Springer-sjef Mathias Döpfner samlet onsdag ansatte fra hele verden til et digitalt allmøte med et tydelig budskap: Kunstig intelligens (KI) skal inn i hverdagen til alle.
– Det som skjer nå med teknologi er den største endringen i moderne sivilisasjon. Den første internettbølgen er ingenting mot disse endringene, sa Döpfner fra scenen på konsernets hovedkontor, ifølge nyhetsbrevet Status.
Iført en blå dress over en t-skjorte med teksten «We’re All Creators Again» understreket Döpfner at KI ikke lenger er valgfritt.
– Ingen i selskapet trenger å forklare hvorfor han eller hun bruker KI til noe – enten det er å forberede en presentasjon eller analysere et dokument. Du må bare forklare deg om du ikke brukte KI. Det er virkelig noe du må forklare, for det skal egentlig ikke skje, erklærte toppsjefen, ifølge Status.
Han delte også egne erfaringer med KI-verktøy som ChatGPT og Perplexity. Etter et nylig møte brukte han en KI til å skrive et notat:
– Det var det mest perfekte dokumentet jeg noen gang har sendt, fastslo Döpfner ifølge Status.
Döpfner gjorde det klart at alle ansatte har ansvar for å kvalitetssikre informasjon fra KI.
Det tyske mediekonsernet Axel Springer eier blant annet Welt, Bild, Politico, Business Insider og Morning Brew.
Mathias Döpfner Arkivfoto: Axel Springer Mener BBC er sårbar for politisk press
Tidligere sjefredaktør i The Guardian, nå redaktør i magasinet Prospect, Alan Rusbridger, uttrykker i et intervju med Columbia Journalism Review sterk bekymring for BBCs håndtering av dekningen fra Gaza.
BBC har nylig blitt kritisert for flere kontroversielle avgjørelser rundt dokumentarer fra Gaza, og mediehuset anklages både for å være partisk mot og for Israel.
– BBC er under lupen på en måte de fleste medieorganisasjoner ville mislikt, sier Rusbridger.
Alan Rusbridger. Foto: Greg James Han påpeker at BBCs toppsjef, Tim Davie, mangler journalistisk bakgrunn, noe som gjør håndteringen enda vanskeligere.
Rusbridger mener problemet stikker dypere enn enkeltsaker, og peker på at det britiske kringkastingssystemet er for sårbart for politisk press.
Han etterlyser økt uavhengighet og sterkere lederskap:
– Det trengs en sterk redaksjonell leder som støtter journalistikken.
Rusbridger frykter at tapet av nerve i britisk og amerikansk presse gjør tiden ekstra mørk for den uavhengige journalistikken.
Les også: Rusbridgers elleve bud til journalister
CNN-team angrepet av israelske bosettere
Et CNN-team ledet av korrespondent Jeremy Diamond skal før helgen ha blitt angrepet av israelske bosettere i nærheten av Ramallah, mens de rapporterte om økende vold på Vestbredden, skriver Deadline.
Angrepet skal ha skjedd da teamet var på vei til landsbyen Sinjil for å besøke familien til Saif al-Din Kamil Abdul Karim Musalat, en palestinsk-amerikansk statsborger som nylig ble drept i sammenstøt med bosettere.
Ifølge Diamond begynte angrepet da en hvit bil med minst fire maskerte bosettere fulgte etter CNNs kjøretøy.
Foreign Press Association (FPA) i Israel fordømte hendelsen og påpekte at dette var det andre angrepet på utenlandske journalister i Sinjil denne måneden.
Israelsk politi etterforsker saken.
Tolltrøbbel for lokalaviser i USA
Tollavgifter på papirimport fra Canada øker presset på amerikanske lokalaviser, melder Axios.
Med over 80 prosent av avis- og magasinpapiret importert fra nabolandet, har nye tollsatser ført til en prisøkning på opptil 25 prosent, ifølge Axios. Dette rammer særlig små, uavhengige aviser i distriktene, som allerede sliter med lave marginer.
Bransjeorganisasjonen News/Media Alliance advarer om at tolløkningen kan føre til flere lokalavisnedleggelser og skape flere såkalte «nyhetsørkener» – områder uten lokal nyhetsdekning. Et ferskt eksempel er Cortland Standard, som stengte dørene etter at tollene ble varslet.
Selv om enkelte tollavgifter er midlertidig utsatt, råder det fortsatt usikkerhet. Samtidig møter avisutgivere kritikk for å beholde pristillegg, selv etter at noen tollsatser er fjernet.
Dekker Grønland som det var et annet land
Ifølge Masaana Egede, administrerende direktør og sjefredaktør i den grønlandske avisen Sermitsiaq, er danske mediers interesse for øya historisk høy:
– Hvis du tenker på hvor mange danske journalister som for øyeblikket jobber med Grønland, så skjer det i en størrelsesorden vi aldri har sett før, sier han til danske Journalisten.
Han er imidlertid kritisk til at journalistene ofte dekker Grønland som om det var et annet land – til tross for at det er en del av det danske riksfellesskapet.
– Når man dekker Grønland som om det var et helt fremmed land, viser det at mediene mangler kunnskap om riksfellesskapet.
Egede mener dansk presse gir for mye plass til ytterliggående stemmer, mens mer nyanserte, grønlandske perspektiver blir borte. Han frykter også at dansk fokus på spørsmålet om selvstendighet overskygger viktige valgkamptemaer som helse, utdanning og sosiale forhold.
Han etterlyser et mer balansert kildevalg og tydeligere tilstedeværelse fra særlig de danske allmenkringkasterne, skriver det danske fagbladet.
Masaana Egede på scenen under Nordiske Mediedager 2025. Foto: Thor Brødreskift / Nordiske Mediedager Får fulle stillinger i NTB-redaksjonen
Amalie Vadla (28) og Daniel Lundby Olsen (31) går inn i fulle stillinger i NTBs redaksjon fra 1. september, skriver NTB i en pressemelding.
Begge har vært ansatt i deltidsstillinger og vikariater i NTB siden 2022.
Nyhetsredaktør Christina Dorthellinger er glad for at bedriften kan tilby dem heltidsstillinger.
– Amalie og Daniel er engasjerte og dyktige journalister med bred kompetanse. De bidrar til at kundene våre får de viktigste nyhetene, sier hun,
Amalie Vadla er glad for muligheten som nå byr seg.
– Det er stas å få full stilling i NTB. Jeg er heldig som får lære av og jobbe med alle de flinke folkene her i nyhetsbyrået
Daniel Lundby Olsen imøteser også fullt engasjement.
– NTB er en flott arbeidsplass med mange dyktige, kunnskapsrike og hjelpsomme folk. Jeg er veldig glad for at de ønsker å satse på meg, og jeg ser fram til å være med på ferden i årene som kommer.
Daniel Lundby Olsen Foto: Privat Stillingen ble lyst ut internt etter at mangeårig NTB-medarbeider Steinar Schjetne før sommeren valgte å takke ja til jobb i FriFagbevegelse.
Bedring for Romerikes Blad
Romerikes Blad avsluttet fjoråret med et driftsresultat på 34,3 millioner kroner. En bedring på drøyt to millioner kroner, skriver Medier24.
Inntektene falt imidlertid med nesten 11 millioner kroner, til 151,1 millioner kroner. Avisen opplevde nedgang i både opplagsinntekter og annonseinntekter.
Samtidig ble kostnadene redusert med cirka 13 millioner kroner, blant annet som en følge av at avisen reduserte frekvensen på papiravisen fra seks til tre dager i uka.
– På den ene siden kan man være fornøyd med resultatet, men på den andre siden er det jo litt mørke skyer på himmelen at vi ikke har vekst på inntektssiden, sier Mads Yngve Storvik, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Romerikes Blad, til Mediere24.
Mads Yngve Storvik. Foto: Marte Vike Arnesen Mulig slutt for nesten tre år lang journalist-streik
Etter nesten tusen dager ser konflikten mellom journalistene og ledelsen i avisen Pittsburgh Post-Gazette ut til å nærme seg slutten, skriver Nieman Lab.
Streiken, som startet i oktober 2022, har vært en av de lengstvarende i amerikansk mediehistorie.
Viljen til forhandling øker på begge sider, ifølge Nieman Lab.
– Vi ønsker å få dette løst, sier Lou Morsberger, en representant for det streikende NewsGuild-medlemmene. Ledelsen har også uttrykt ønske om fremgang.
Stridens kjerne har vært krav om bedre lønn, helseforsikring og respekt for tidligere tariffavtaler. Til tross for streiken har avisen fortsatt utgitt daglige utgaver – men med et redusert redaksjonelt mannskap.
Mange av journalistene har i mellomtiden jobbet gjennom et alternativt nyhetsnettsted, The Pittsburgh Union Progress.
Utenlandske journalister i USA praktiserer selvsensur
Flere utenlandske journalister bosatt i USA forteller nå at de føler seg tvunget til å sensurere seg selv av frykt for konsekvensene dette kan få for oppholdstillatelsen og egen sikkerhet, skriver Poynter.
En av dem er den venezuelanske journalisten Luz Mely Reyes: – I mitt hjemland har jeg aldri sensurert meg selv. Her må jeg unngå enkelte temaer fordi jeg føler det kan være farlig for statusen min, sier hun til Poynter.
Reyes har «grønt kort» og er dermed fastboende, men ikke statsborger, noe hun mener gjør henne sårbar.
Ifølge Poynter tar mange journalister ulike forholdsregler av frykt for represalier. Blant annet sletter de innlegg i sosiale medier, lar være å sette navnet sitt på kritiske saker og unngår å reise til hjemlandet.
Journalistene er bekymret for at all kritisk dekning av Trump-administrasjonen kan bli oppfattet som fiendtlig, og dermed true deres oppholdsstatus.
Domstol stanser bruk av prosjektiler mot journalister
En føderal domstol har pålagt politiet i Los Angeles å stanse bruken av såkalte «mindre dødelige våpen» som gummikuler, tåregass og sjokkgranater mot journalister som dekker protester, skriver New York Times.
Bakgrunnen er en rekke hendelser under protester mot føderale immigrasjonsaksjoner i juni, hvor journalister angivelig ble skutt med prosjektiler og hindret fra å dokumentere hendelser, til tross for at de var tydelig merket som presse. En australsk reporter ble blant annet truffet av en gummikule under direktesending.
Los Angeles Press Club og andre presseorganisasjoner står bak søksmålet.
Romsdals Budstikke hedres for Moldejazz-dekningen
Molderosen for 2025 går til lokalavisen Romsdals Budstikke, melder avisen selv i dag.
Tradisjonen tro deles Molderosen ut under åpningen av jazzfestivalen i Molde.
– Vår lokalavis er opptatt av kulturstoff og har god, bred og kvalifisert dekning av festivalen – ikke bare 5 på gaten slik det gjøres andre steder, sier pressesjef i Moldejazz, Hege Gagnat, til Romsdals Budstikke.
Den aller første Molderosen ble delt ut i 1967 til NRKs jazzmedarbeider Thorleif Østereng for hans dekning av de første festivalene, skriver NTB.
Moldejazz åpnet i dag og varer fram til 19. juli.
Alvorlig mangel på lokale journalister i USA
En ny rapport fra Rebuild Local News og Muck Rack avdekker en drastisk nedgang i antall lokale journalister i USA, skriver Nieman Lab.
Ifølge rapporten, som for første gang har kartlagt antallet journalister i alle landets fylker, mangler over 1000 fylker – en tredjedel av nasjonen – en eneste fulltids lokaljournalist. Selv i områder med mange innbyggere, som Los Angeles og Bronx i New York, er dekningen svært lav.
Rapporten viser at det nasjonale gjennomsnittet er kun 8,2 lokale journalister per 100.000 innbyggere, en nedgang på 75 prosent siden 2002. Vermont utmerker seg som best i landet, med 27,5 journalister pr. 100.000 innbyggere, mens mange andre stater ligger langt lavere.
Metoden bak rapporten inkluderer både heltids- og deltidsjournalister, og tar hensyn til digitale, trykte og sosiale medier.
Forfatterne håper funnene vil bidra til økt bevissthet og tiltak for å styrke lokaljournalistikken i USA.
Edvard Muli Langen blir redaktør i Lierposten
Foto: Tore Sandberg Edvard Muli Langen tar over ansvaret for sin fjerde Amedia-avis i drammensområdet:
Nå er han ansatt som ansvarlig redaktør og daglig leder i Lierposten, melder konsernet i en pressemelding.
Fra før har Langen tilsvarende rolle i Eikerbladet, Sande Avis og Svelviksposten.
– Først og fremst takker jeg for tilliten og muligheten. Å få Lierposten inn i den avisgruppen vi er i dag, tror jeg vil være med på å styrke alle de fire avisene. I Eiker, Sande og Svelvik har vi fått et godt og sammensveiset lag av journalister. Jeg gleder meg til å få gjengen i Lier inn i den miksen, sier Langen i meldingen.
Styreleder Øyvind Bladt Hagen er positiv til å ha én felles leder for de fire Amedia-avisene rundt Drammen.
– Jeg ser fram til det og tror det vil ha stor betydning for både disse avisene og Drammens Tidende, som også eies av Amedia. Hverdagen inn mot DT vil bli enklere å koordinere, samtidig som det åpner muligheter for å styrke samarbeidet ytterligere, sier Hagen i pressemeldingen.