Relatert innhold
Får fulle stillinger i NTB-redaksjonen
Amalie Vadla (28) og Daniel Lundby Olsen (31) går inn i fulle stillinger i NTBs redaksjon fra 1. september, skriver NTB i en pressemelding.
Begge har vært ansatt i deltidsstillinger og vikariater i NTB siden 2022.
Nyhetsredaktør Christina Dorthellinger er glad for at bedriften kan tilby dem heltidsstillinger.
– Amalie og Daniel er engasjerte og dyktige journalister med bred kompetanse. De bidrar til at kundene våre får de viktigste nyhetene, sier hun,
Amalie Vadla er glad for muligheten som nå byr seg.
– Det er stas å få full stilling i NTB. Jeg er heldig som får lære av og jobbe med alle de flinke folkene her i nyhetsbyrået
Daniel Lundby Olsen imøteser også fullt engasjement.
– NTB er en flott arbeidsplass med mange dyktige, kunnskapsrike og hjelpsomme folk. Jeg er veldig glad for at de ønsker å satse på meg, og jeg ser fram til å være med på ferden i årene som kommer.
Daniel Lundby Olsen Foto: Privat Stillingen ble lyst ut internt etter at mangeårig NTB-medarbeider Steinar Schjetne før sommeren valgte å takke ja til jobb i FriFagbevegelse.
Bedring for Romerikes Blad
Romerikes Blad avsluttet fjoråret med et driftsresultat på 34,3 millioner kroner. En bedring på drøyt to millioner kroner, skriver Medier24.
Inntektene falt imidlertid med nesten 11 millioner kroner, til 151,1 millioner kroner. Avisen opplevde nedgang i både opplagsinntekter og annonseinntekter.
Samtidig ble kostnadene redusert med cirka 13 millioner kroner, blant annet som en følge av at avisen reduserte frekvensen på papiravisen fra seks til tre dager i uka.
– På den ene siden kan man være fornøyd med resultatet, men på den andre siden er det jo litt mørke skyer på himmelen at vi ikke har vekst på inntektssiden, sier Mads Yngve Storvik, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Romerikes Blad, til Mediere24.
Mads Yngve Storvik. Foto: Marte Vike Arnesen Utenlandske journalister i USA praktiserer selvsensur
Flere utenlandske journalister bosatt i USA forteller nå at de føler seg tvunget til å sensurere seg selv av frykt for konsekvensene dette kan få for oppholdstillatelsen og egen sikkerhet, skriver Poynter.
En av dem er den venezuelanske journalisten Luz Mely Reyes: – I mitt hjemland har jeg aldri sensurert meg selv. Her må jeg unngå enkelte temaer fordi jeg føler det kan være farlig for statusen min, sier hun til Poynter.
Reyes har «grønt kort» og er dermed fastboende, men ikke statsborger, noe hun mener gjør henne sårbar.
Ifølge Poynter tar mange journalister ulike forholdsregler av frykt for represalier. Blant annet sletter de innlegg i sosiale medier, lar være å sette navnet sitt på kritiske saker og unngår å reise til hjemlandet.
Journalistene er bekymret for at all kritisk dekning av Trump-administrasjonen kan bli oppfattet som fiendtlig, og dermed true deres oppholdsstatus.
Domstol stanser bruk av prosjektiler mot journalister
En føderal domstol har pålagt politiet i Los Angeles å stanse bruken av såkalte «mindre dødelige våpen» som gummikuler, tåregass og sjokkgranater mot journalister som dekker protester, skriver New York Times.
Bakgrunnen er en rekke hendelser under protester mot føderale immigrasjonsaksjoner i juni, hvor journalister angivelig ble skutt med prosjektiler og hindret fra å dokumentere hendelser, til tross for at de var tydelig merket som presse. En australsk reporter ble blant annet truffet av en gummikule under direktesending.
Los Angeles Press Club og andre presseorganisasjoner står bak søksmålet.
Romsdals Budstikke hedres for Moldejazz-dekningen
Molderosen for 2025 går til lokalavisen Romsdals Budstikke, melder avisen selv i dag.
Tradisjonen tro deles Molderosen ut under åpningen av jazzfestivalen i Molde.
– Vår lokalavis er opptatt av kulturstoff og har god, bred og kvalifisert dekning av festivalen – ikke bare 5 på gaten slik det gjøres andre steder, sier pressesjef i Moldejazz, Hege Gagnat, til Romsdals Budstikke.
Den aller første Molderosen ble delt ut i 1967 til NRKs jazzmedarbeider Thorleif Østereng for hans dekning av de første festivalene, skriver NTB.
Moldejazz åpnet i dag og varer fram til 19. juli.
Alvorlig mangel på lokale journalister i USA
En ny rapport fra Rebuild Local News og Muck Rack avdekker en drastisk nedgang i antall lokale journalister i USA, skriver Nieman Lab.
Ifølge rapporten, som for første gang har kartlagt antallet journalister i alle landets fylker, mangler over 1000 fylker – en tredjedel av nasjonen – en eneste fulltids lokaljournalist. Selv i områder med mange innbyggere, som Los Angeles og Bronx i New York, er dekningen svært lav.
Rapporten viser at det nasjonale gjennomsnittet er kun 8,2 lokale journalister per 100.000 innbyggere, en nedgang på 75 prosent siden 2002. Vermont utmerker seg som best i landet, med 27,5 journalister pr. 100.000 innbyggere, mens mange andre stater ligger langt lavere.
Metoden bak rapporten inkluderer både heltids- og deltidsjournalister, og tar hensyn til digitale, trykte og sosiale medier.
Forfatterne håper funnene vil bidra til økt bevissthet og tiltak for å styrke lokaljournalistikken i USA.
Edvard Muli Langen blir redaktør i Lierposten
Foto: Tore Sandberg Edvard Muli Langen tar over ansvaret for sin fjerde Amedia-avis i drammensområdet:
Nå er han ansatt som ansvarlig redaktør og daglig leder i Lierposten, melder konsernet i en pressemelding.
Fra før har Langen tilsvarende rolle i Eikerbladet, Sande Avis og Svelviksposten.
– Først og fremst takker jeg for tilliten og muligheten. Å få Lierposten inn i den avisgruppen vi er i dag, tror jeg vil være med på å styrke alle de fire avisene. I Eiker, Sande og Svelvik har vi fått et godt og sammensveiset lag av journalister. Jeg gleder meg til å få gjengen i Lier inn i den miksen, sier Langen i meldingen.
Styreleder Øyvind Bladt Hagen er positiv til å ha én felles leder for de fire Amedia-avisene rundt Drammen.
– Jeg ser fram til det og tror det vil ha stor betydning for både disse avisene og Drammens Tidende, som også eies av Amedia. Hverdagen inn mot DT vil bli enklere å koordinere, samtidig som det åpner muligheter for å styrke samarbeidet ytterligere, sier Hagen i pressemeldingen.
RSF: Redaktør løslatt etter 21 måneder i fengsel
«Vi gleder oss over løslatelsen av Chung Pui-kuen, tidligere sjefredaktør for nå nedlagte nyhetsmediet Stand News, etter at han har sonet fengselsstraffen på 21 måneder», melder organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) på Facebook.
Redaktøren fra Hong Kong ble i 2023 dømt til fengsel etter at myndighetene konkluderte med «oppviglerske publiseringer».
RSF benytter anledningen til å gjenta at Chung aldri skulle ha blitt fengslet eller dømt, og at publiseringene kun var journalistisk dekning av politiske og sosiale situasjoner i Hong Kong.
Norsk journalists Google-data etterspurt i Hollywood-rettssak
– Det er rett og slett skremmende at journalistisk arbeid kan føre til denne typen juridisk press, uttaler den norske underholdningsjournalisten Kjersti Flaa til VG.
På Instagram har Flaa lagt ut bilde av et brev fra Google som informerer om at data fra hennes Google-konto har blitt begjært utlevert i forbindelse med den mye omtalte rettssaken mellom Hollywood-navnene Blake Lively og Justin Baldoni.
Flaa har blitt dratt inn i saken etter at hun gikk viralt med en video fra et intervju med Lively. Hun har avvist på det sterkeste at publiseringen av videoen var påvirket av noen andre enn henne selv.
– Google har informert meg om at de vil utlevere mine data med mindre jeg går til retten og får stanset det innen 31. juli. Jeg vurderer nå mine juridiske rettigheter, inkludert å sende inn en «motion to quash» – et juridisk dokument som ber domstolen avvise kravet, sier Flaa til VG.
Israelsk journalist arrestert etter X-innlegg
Den israelske journalisten og aktivisten Israel Frey ble denne uka pågrepet i Tel Aviv, omtaler blant andre Committee to Protect Journalists (CPJ) på sine nettsider.
Frey etterforskes for å ha oppfordret til terrorisme, og det er et innlegg på X, tidligere Twitter, som er bakgrunnen.
Frey la ut innlegget etter nyheten om at fem israelske soldater hadde blitt drept med eksplosiver i nordre Gaza:
«Verden er et bedre sted denne morgenen, uten fem unge menn som deltok i en av de verste forbrytelsene mot menneskeheten», skal Frey ha meldt (Journalistens oversettelse).
CPJs områdedirektør Sara Qudah krever Israels umiddelbare løslatelse av både Frey og fengslede palestinske journalister, og mener arrestasjonen inngår i et pågående angrep på presse og motstemmer.
Ifølge CPJ har Frey dekket israelsk okkupasjon på Vestbredden for medier som Haaretz og YNET.
Dagbladet endret i sak – intervjuobjekt var ikke NRK-ansatt
Skjermdump «Ta dere en bolle», meldte Dagbladet at en NRK-ansatt hadde ytret på Facebook, rettet til seere som hisser seg opp over at Dagsrevyens sendetid flyttes på grunn av det pågående fotball-EM.
I artikkelen intervjuet Dagbladet blant annet mannen, som oppfordret folk til å slutte å klage og heller nyte sommersola, og skrev at han hadde jobbet i NRK siden 2013.
Men mannen var ikke NRK-ansatt, kommer det fram i en rettelse lagt inn i saken rundt en time etter publiseringen onsdag morgen.
– Stemmer at vi tok bort en unøyaktig opplysning et stykke nedi artikkelen. Den ble tatt bort etter en times tid, men ingenting annet i saken er endret, skriver stabsredaktør Jan Thomas Holmlund i en sms.
Han understreker at opplysningen om NRK-ansettelse ikke var noe premiss for at saken ble laget i utgangspunktet.
Fredrik Ranheim Lange blir konstituert Stjørdals-Nytt-redaktør
Foto: Stjørdals-Nytt Fredrik Ranheim Lange (33) er konstituert som ansvarlig redaktør i Stjørdals-Nytt og Stjørdalsnytt.no, går det fram av en pressemelding.
Lange kommer fra stilling som konstituert ansvarlig redaktør i Hitra-Frøya Lokalavis, og før det fra jobb som frontsjef og reportasjeleder i Nationen.
Han har også erfaring fra Adresseavisen, Arbeidets Rett, Trønderbladet og Opdalingen.
– Vi er svært glad for å få Fredrik inn i redaktørrollen i Stjørdals-Nytt og Stjørdalsnytt.no. Vi kjenner ham som en svært dyktig og trygg fagperson og som en sosialt trivelig kar. Sammen med staben i avisa er vi sikker på at han vil videreføre den gode utviklingen som er startet, sier styreleder Henning Johansen i meldingen.
Dagens redaktør, Sanna Drogset Børstad, går til jobben som ansvarlig redaktør i Bladet.
Even Hye T. Barka slutter i Nettavisen – går til NRK
Foto: Nils Martin Silvola – Jeg er fantastisk glad for å kunne fortelle at jeg fra midten av august starter i et årsvikariat som journalist og programleder i NRK Rogaland i Stavanger, skriver Even Hye T. Barka på Facebook.
Barka har de siste årene jobbet i Nettavisen, og har tidligere bakgrunn fra blant annet NRK og Medier24.
I en større Journalisten-sak i april uttalte han seg kritisk til ledelsen i Nettavisen, i lys av resultater fra en intern tilbakemeldingstjeneste. Han reagerte også på den interne håndteringen i etterkant.
– Perioden etter at jeg valgte å stille opp i noen artikler om min nåværende arbeidsgiver har vært preget av mange følelser. De siste tre månedene har jeg lært mye og kjent på en merkverdig miks av styrke og besluttsomhet, men også på uro og frustrasjon. Derfor er jeg utrolig takknemlig for den overveldende støtten og omsorgen som gode kollegaer i Nettavisen og folk på tvers av bransjen og utenfor har vist meg, skriver Barka i Facebook-innlegget.
– Det å stå opp for det man mener, er enormt viktig, men også ganske tungt. Sammen med andre er det imidlertid utrolig hva man klarer, og jeg vet at det er mange av disse som jeg vil savne stort.
NRK etterlyser mannlige jomfruer
NRK søker menn som ikke har hatt sex. Bilen på bildet er trolig ikke relatert til saken. Foto: Mats With Greger En ny utlysning fra NRK ber ikke om kandidater med visse erfaringer, men kandidater uten én spesifikk erfaring:
NRK leter etter menn mellom 18 og 50 år som ikke har hatt sex ennå, til et nytt realityprogram.
Det går rikskringkasteren selv ut med på «NRK bidra»-siden sin, som først omtalt av Medier24.
«Vi ønsker å samle en gruppe eventyrlystne menn som tør å by på seg selv, og som ønsker å bidra til å løfte et viktig tema. Er dette deg? Og er du klar for å legge ut på livets største og kanskje viktigste reise?» er innsalget fra NRK.
VG trekker artikkel om bussbrannen
Foto: Marte Vike Arnesen VG har avpublisert en artikkel og en nyhetsvideo om hendelsesforløpet før bussbrannen i Nordre Follo lørdag kveld.
Det kommer fram i avisas rettelogg.
«I artikkelen og videoen sto det at VG hadde opplysninger om at 15-åringen som er siktet for bussbrannen skaffet den brennbare væsken som skal ha antent på en St1-bensinstasjon på Mortensrud», oppsummerer VG, før de selv slår fast:
«Dette har ikke VG dekning for å publisere. I dette tilfellet var ikke VGs faktakontroll god nok.»
Artikkelen ble publisert mandag 7. juli, og lå ute i et døgn fram til ettermiddagen 8. juli.
Amedia-aviser måtte ty til nødløsning
Skjermdump Tirsdag kveld hadde en rekke Amedia-aviser store tekniske problemer med nettavisene sine.
Flere aviser lå ute i «forenklet versjon» med korte saker og enkel grafikk.
– Vi sliter fortsatt med litt ustabilitet, og driver fortsatt med feilsøking, sa kommunikasjonssjef Hallgeir Westrum i Amedia til NTB rundt 00.30 natt til onsdag. Rundt kl 03 var nettavisene tilbake i normal funksjon.
Westrum har uttalt at de ikke har noen indikasjoner på at årsaken var dataangrep.
Sterkt kvartal for DN Media Group
DN Media Group, som eier blant annet Dagens Næringsliv, Fiskeribladet og Europower, økte resultatet (EBITDA) fra 32,1 millioner kroner i andre kvartal 2024 til 51,4 millioner kroner i andre kvartal 2025.
Det melder de selv i en pressemelding onsdag morgen.
Heldigitale abonnementsinntekter var 11,4 prosent høyere enn i samme kvartal i 2024. Nå er 65,3 prosent av abonnementsinntektene i DN Media Group heldigitale, mot 61,9 prosent på samme tid i fjor.
Konsernsjef Amund Djuve erklærer seg fornøyd med fortsatt resultatframgang for både DN og de internasjonale bransjepublikasjonene.
– I en periode preget av usikkerhet knyttet til internasjonal handel og økonomisk utvikling, er det et stort behov for innsiktsfull næringslivsjournalistikk av høy kvalitet, sier han i pressemeldingen.
Avisa Nordland med resultat på 23,7 millioner
Avisa Nordlands resultat for fjoråret får redaktør og daglig leder Stig Jakobsen til å hente fram fotballmetaforene.
Avisa leverte et resultat før skatt på 23,7 millioner. Etter skatt er tallet 18,4 millioner, viser årsregnskapet.
– Prestasjonen er helt der oppe med Glimts beste kamper i Europa, sier Jakobsen til egen avis.
Fjorårets reorganisering i markedsavdelingen og kutt fra seks til tre papiraviser i uka har bidratt positivt til totalen, vedgår Jakobsen.
– Men det er viktig ikke å glemme at det oppe i disse krevende prosessene har blitt levert fabelaktig, både redaksjonelt og på markedssiden. Det ville være som å unnlate å si at Lamin Yamal har spilt fantastisk, ettersom Barcelona ellers går så bra.
NRK delte falsk nyhet om flomkatastrofen i Texas
Foto: Marte Vike Arnesen Mandag fjernet NRK innholdet i en nyhetsmelding, opplyser de selv.
Nyheten handlet om en påstått oppsiktsvekkende hendelse under flomkatastrofen i Texas, som blant annet rammet en sommerleir for jenter.
«I ein tidlegare versjon av denne meldinga skreiv vi om to jenter som blei funne i live etter å ha klamra seg fast til eit tre. Denne historia har vist seg å vere falsk», skriver NRK selv.
Bransjenettstedet Poynter har gått i detalj om hvordan den falske historien oppsto og spredte seg lokalt, nasjonalt og til slutt internasjonalt.