Knut Olav Åmås. Foto: Birgit Dannenberg

Litt misunnelig på Ny Tid

Aftenpostens debattredaktør skulle gjerne ha trykket Ny Tids kronikk om ambulansedramaet i Sofienbergparken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Debattredaktør Knut Olav Åmås er litt misunnelig på Ny Tid om dagen. Aftenposten fikk ikke tilbud om Ali Farahs kronikk, noe Åmås mener ville vært naturlig. Både avisen og A-magasinet har hatt en omfattende dekning av saken og rasismedebatten.

– Vi skulle gjerne ha trykket kronikken. Rasismedebatten er nå den debatten som skaper mest intensitet og temperatur, ikke minst på nettet, sier Åmås.

Ble symbolsak

At det ble Ny Tid som fikk kronikken, tror han kan ha sammenheng med at Ali Farahs samboer Mari Kohinoor Nordberg er spaltist i ukeavisen. Ny Tid utnevnte henne til Årets nordmann 2007 for hennes innsats for Farah etter hendelsen i Sofienbergparken.

– Hva synes du om medienes framstilling av det som skjedde i Sofienberg-parken, sett i lys av det som nå har kommet fram?

– Jeg har ikke gått tilbake og sett detaljert på nyhetssakene fra den gang. Men det er ingen tvil om at mediene bidro til at dette ble en symbolsak i rasismedebatten fra dag én. Det var få oppslag med en annen vinkel, sier Åmås.

Slående kontrast

Ambulansesjåfør Erik Schjenken skrev 8.april i år debattinnlegget «Hva som skjedde i Sofienbergparken» i Aftenposten. Schjenken har klaget på at Likestillings- og diskrimineringsombudet har kalt hans og kollegaens handlemåte for etnisk diskriminerende.

– Det kom nesten ingen respons på Schjenkens innlegg, i slående kontrast til reportasjen om ham i A-magasinet forrige fredag. Schjenkens innlegg ble nesten tiet i hjel. Noen dager seinere kom Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk Senter, med innlegget «En rasist i oss alle!», som førte til at vi i et halvt år nå har hatt en debatt rundt rasisme og rasismebegrepet, forteller Åmås.

Han mener det kan være en årsak til at reaksjonene på Schjenkens historie ble så forskjellige i april og nå.

Powered by Labrador CMS