Nazneen Khan-Østrem. Foto: Kathrine Geard

Mener Kokkvold er antimuslimsk

Journalistlektor Khan-Østrem til frontalangrep på Presseforbundets generalsekretær.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Viser mangelfull kunnskap og ikke minst forutinntatte holdninger om islam og internasjonal politikk.

Slik karakteriserer Nazneen Khan-Østrem, journalist og høyskolelektor ved journalistutdanningen i Oslo, generalsekretær Per Edgar Kokkvold i neste nummer av bladet Samtiden.

Antimuslim

Teksten går over drøyt åtte sider og gir en svært kritisk framstilling av Kokkvolds holdning til amerikansk utenrikspolitikk, norske muslimer og terrorismens bakgrunn. Først og fremst dreier angrepet seg rundt presseveteranens forsvar av muhammedkarikaturene.

(Kortversjon av Samtidens artikkel som kronikk i Dagbladet.)

Khan-Østrem mener Kokkvolds holdning til ytringsfrihet er inkonsekvent. Hun viser blant annet til at han etter drapet på filmskaperen Theo van Gogh i Nederland i 2004, kritiserte daværende talsmann for Islamsk Råd som han mente var uklar i sin fordømmelse av drapet.

– Er det akseptabelt at Kokkvold angriper en talsmann for en islamsk organisasjon når de kommenterer et drap, og tillater seg å være kritiske til den dokumenterte og islamofobiske atmosfæren i Europa, spør hun.

Til Klassekampen sier Khan-Østrem at utspillene fra presseforbundets generalsekretær er «antimuslimske og autoritære»:

– For eksempel mener han at norske muslimer må betale prisen ytringsfrihet koster, og godta alle utspill, eller reise fra landet.

Fundamentalt

– Er det noe av kritikken du synes treffer, Kokkvold?

– Nei, bortsett fra at jeg brukte begrepet muhammedaner i en debatt med Khan-Østrem for sju-åtte år siden. Artikkelen hennes viser at vi har fundamentalt forskjellig syn på ytringsfrihet og på trusselen fra voldelig islam.

Kokkvold sier ytterliggående islam er en fare for åpne demokratier og for integreringen, men advarer igjen mot å kompromisse med frihetene. Han mener selvsensuren brer seg i Europa og at årsaken ikke er respekt, men frykt.

– Hun mener åpenbart at vi må ta hensyn fordi vi lever i en global landsby. Men vi må ikke ta andre hensyn enn til menneskeverdet.

– Det er svært mye Vesten har å skamme seg over. Men ikke retten til å utfordre de mektige, enten det gjelder politiske ledere, religiøse ledere eller guddommer. Også muslimer må finne seg i å få sine dogmer gransket.

Khan-Østrem og Kokkvold møtes til debatt i Oslo når Samtiden utkommer tirsdag.

Powered by Labrador CMS