Provosert over sjefspensjoner
Lederne i Orkla-konsernet har bevilget seg selv superpensjoner uten noen øvre grense: – Dette er helt vilt, sier konserntillitsvalgt Kjetil Haanes.
Personal- og organisasjonsdirektør Tor Aamodt i Orkla ASA bekrefter at konsernet nylig har fastlagt nye tjenestepensjonsordninger for ledelsen i konsernet og i de enkelte divisjoner, det vil blant annet si Orkla Media. Lederne får en innskuddsbasert tjenestepensjon, der bedriften betaler inn henholdsvis fire og åtte prosent av lønn for inntekter inntil 6G og 12G, som for øvrige ansatte. Men i tillegg betaler Orkla 15 prosent for inntekter utover 12G og uten noe som helst tak.
Beregninger viser at mens en Orkla-ansatt med 365.000 kroner i årsinntekt (6G) vil få tjenestepensjon beregnet ut fra en årlig innbetaling på 9.800 kroner, så vil en Orkla-leder med to millioner kroner i inntekt få sin pensjon basert på en årlig innbetaling på 229.500 kroner.
Personaldirektør Aamodt sier at det er vanskelig å beregne hva den framtidige pensjon vil utgjøre for den enkelte ansatte fordi man ikke kan være sikker på hvilke forutsetninger som vil gjelde, men han antar at lederne vil få en pensjon rundt 60 prosent av den lønn de har ved avgang.
– Dette er enorme forskjeller. Det viser jo nok en gang at de som tjener godt fra før, alltid greier seg, mens vi andre må ta til takke med smulene, sier konserntillitsvalgt Kjetil Haanes.
Gjennomført med et pennestrøk
Han er særlig forarget over at ordningen med at Orkla betaler 15 prosent innskudd for lønn utover 12G (altså fra 730.000 kroner) er gjennomført som en administrativ forordning, mens man ellers må slåss for hver prosent i Orklas Pensjons- og forsikringsråd, Pofo. Han peker også på det meningsløse i at ordningen ikke har noen form for tak eller begrensning, men i praksis vokser inn i himmelen, som han sier.
– Da Orkla gikk over fra ytelsespensjon til innskuddspensjon, måtte vi vanlig ansatte slåss for hver krone. Det er veldig provoserende at de gjennomfører dette på denne måten, sier Haanes.
Han viser til at de ansatte ble møtt med krav fra Orkla-ledelsen om at ledelsen bare ville godta tre prosent innskudd for inntekter inntil 6G og seks prosent for lønn inntil 12G. Først etter lange forhandlinger ble dette økt til fire og åtte prosent.
– Veldig sjenerøs ordning
Fylkesmann Sigbjørn Johnsen, som ledet statens store pensjonskommisjon, sier han ikke kjenner ordningene i Orkla og heller ikke ønsker å kommentere enkeltsaker. Han er imidlertid ikke i tvil om at ordninger med 15 prosent innskudd for inntekter utover 12G er meget bra.
– Det høres ut som en veldig sjenerøs ordning, sier Johnsen.
Han sier at det ellers ikke er uvanlig i norske bedrifter at ledere har pensjonsordninger som gir en pensjon på rundt to tredeler av lønnen.
Kjetil Haanes mener at Orkla-ledelsens enorme pensjoner til seg selv viser at ledelsen tydeligvis er enormt opptatt av pensjon.
– Det er bra, og jeg er ikke uenig i det, men vi ville ha fem prosent innskudd på inntekt inntil 6G for vår tjenestepensjon. Det kunne ikke ledelsen godta. Dette blir veldig feil, sier Haanes.