Fortsatt røde tall for Avisa Oslo. Går 13 millioner i minus
Ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm er likevel fornøyd med utviklingen.
– Det er første gang avisa Oslo leverer bedre enn budsjett, så vi er foran skjema i retning av dit vi skal, sier AO-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Foto: Marte Vike Arnesen
I år er det fem år siden Avisa Oslo så dagens lys. I løpet av tiden som er gått fra starten i november 2020, har avisa levert underskudd hvert år.
2024 ble heller ikke året som skulle ta avisa i pluss, for med 13 millioner i negativt drifstresultat, har avisa – som ble etablert for å innta rollen som Oslos lokalavis nummer én – et akkumulert underskudd på over 110 millioner kroner.
Underskuddet minsker
Likevel er ansvarlig redaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm fornøyd med utviklingen.
– 2024 var et meget godt år for Avisa Oslo, der vi vokste stort i antall abonnenter, bedret den økonomiske driften betydelig og der våre journalister leverte masse viktig og god journalistikk, sier han på telefon til Journalisten.
Fjorårets resultat er fem og en halv million kroner bedre enn i 2023, da gikk avisa med 18,5 millioner kroner i minus. Det betyr at driftsunderskuddet minsker år for år, noe som er i tråd med den planen avisa har lagt, forteller Lysholm.
Selv om regnskapet ikke offisielt er godkjent enda, bekrefter Lysholm at de har landa akkurat litt bedre enn budsjett.
– Det er første gang avisa Oslo leverer bedre enn budsjett, så vi er foran skjema i retning av dit vi skal, sier han fornøyd.
– Hva er den viktigste årsaken til forbedringen?
– Vi har hatt en ganske solid abonnementsvekst. Vi har mye god journalistikk med viktige saker, med både store avsløringer og det vi kaller melk og brød, og breaking og nyheter fra Oslo.
– Hvilke forventninger har dere til utviklinga framover? Ser dere for dere at det er et tidspunkt der dere vil gå i pluss?
– Det er selvfølgelig målet, selv om det er vanskelig å si, men vi har starta 2025 sånn som vi leverte i 2024. Altså kurvene går likt. Det er ikke mange år vi skal holde på sånn før vi er i pluss.
Positivt
Lysholm forteller at avisas første målsetting er å bli kostnadsnøytrale for Amedia, det vil si at de skal levere mer internt enn de har i underskudd. De skal ha et større økonomisk bidrag inn i systemet for tjenester og systemer de kjøper fra Amedia enn størrelsen på underskuddet i Avisa Oslo isolert.
– På det tidspunktet vil vi, på toppen av det positive bidraget til +Alt-samarbeidet, også gi positiv regnskapseffekt for Amedia. Dette er et viktig delmål for oss, og vi er ikke så langt unna, sier Lysholm som satser på å nå det målet allerede i år.
– Vi kommer ikke til å bruke vesentlig mer penger fremover. Vi har en kjempegod stab, og min målsetting er at vi skal være omtrent like mange folk framover og, hverken flere eller færre.
– Du er positiv?
– Jeg er positiv, jeg hadde ikke vært her hvis ikke jeg var positiv. Jeg synes det er et dritkult journalistisk prosjekt. Viktig for byen og viktig for Amedia. Om man hadde regna «+Alt-effekten» inn i dette, så hadde vi sikkert vært lønnsomme allerede.
Klart mest lest lokalavis
Avisa Oslo leses klart mest av alle lokalavisene til Amedia i +Alt-universet, forteller Lysholm. For hver gang én Avisa Oslo-leser leser en sak, er det nesten to +Alt-abonnenter som leser den samme saken.
– Mange som bor i Oslo har lojalitet til Avisa Nordland, Nordlys eller Romerikes Blad, men de leser oss vel så mye og det blir et bra regnestykke for Amedia. Vi er med på å styrke abonnementsløftet til de andre avisene og, sier Lysholm.
Han legger til:
– Det har litt å si, for konsernet tror jeg vi oppleves å være på et nivå der dette er veldig positivt. Det gjør posisjonen helt annerledes enn for andre aviser på vår størrelse. Hadde vi fått betalt for det, så hadde det vært en helt annen butikk.