Mads Yngve Storvik har nettopp tatt over sjefsstolen i NTB. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

NTB setter inn roboter i valgdekningen, vil erstatte tre journalister

Prisverdig, mener medieprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er i Klassekampen NTBs automatiseringsredaktør Magnus Aabech forteller om den halvautomatiserte roboten som skal produsere nyhetssaker om valgresultatene. 

Roboten skal lage nyhetsmeldinger basert på resultater fra valgdirektoratet. Disse kvalitetssjekkes av en journalist før de sendes ut. I forkant er det laget flere maler roboten bruker når meldingen skal skrives. Det er særlig tre hovedmaler: En om største parti, en på største endringer og en om mandater. Utover disse kan roboten lage varianter av disse. 

Til sammenligning ble det brukt fire journalister til å lage tilsvarende saker i 2013. Nå holder det med en. 

– Før har vi sittet og skrevet korte meldinger om resultatene i hvert valg gjennom hele natta. Vi hadde opp mot 70 saker i 2013. Det er den jobben roboten skal overta. Vi tror at dette kan hjelpe oss til å lage flere saker, sier Aabech til Klassekampen. Han mener at feilprosenten også reduseres på grunn av roboten. 

Medieprofessor Lars Nyre ved Universitet i Bergen mener arbeidet til NTB er prisverdig. 

– Det virker fornuftig at en del kvantitative forhold både blir analysert og presentert av dataprogram. Det er kjedelig å sitte med store tallmengder. Feilmarginen er større hvis mennesker skal telle opp, sier han, sier han til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS