Det er departementet til justisminister Emilie Mehl som har sendt forslaget om innstramminger i offentlighetsloven ut på høring.
Det er departementet til justisminister Emilie Mehl som har sendt forslaget om innstramminger i offentlighetsloven ut på høring.

Skroter innstramminger i offentlighetsloven 

Regjeringen varsler at den vil droppe de planlagte innstrammingene i offentlighetsloven.

Publisert Sist oppdatert

I våres sendte regjeringen ut et lovforslag som går på at interne dokumenter ikke skal være en del av de offentlige journalene. Nå trekker den forslaget.

– Vi har lyttet til innspillene, og basert på disse finner ikke regjeringen grunnlag for å gå videre med saken, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Det var VG som først omtalte at regjeringen ville trekke forslaget.

– For Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering er det viktig å hegne om demokratiet og gjennomsiktighet i forvaltningen. Vi setter pris på det store engasjementet i denne saken. Etter høringsrunden mener vi det er riktig å skrote forslaget, sier Mehl.

Regjeringen fikk mer enn 3400 svar på høringsforslaget.

– Gode nyheter

– Dette er strålende. Nå havner dette lovforslaget der det skulle ligget fra starten, på bunnen av en skuff. Det er veldig gode nyheter, sier generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforbund til Journalisten.

– I det nyhetsbildet vi står i akkurat nå er det mer tydelig enn noen gang hvor viktig åpenhet er for tilliten til myndighetene våre. Regjeringen bør imidlertid ikke stoppe her. De må få iverksatt det et nytt register over aksjeeiere. Det er snart ti år siden det ble vedtatt og åtte år siden det skulle iverksettes. Hadde det nye registeret vært på plass, ville Sindre Finnes sin aksjehandel blitt avslørt langt tidligere, fortsetter Nybø - og legger til:

– Regjeringen bør også se på arkivloven og bør sørge for mye større åpenhet rundt politisk påvirkning. Norge trenger langt mer åpenhet, ikke mindre.

Feirer med Pepsi Max

– Takk til de mange tusen som har bidratt med høringssvar og som nå gjør at regjeringen snur og stopper varslede innstramminger av offentlighetsloven, sier Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag.

– Dette har vært en kampsak for NJ og de øvrige presseorganisasjonene i lang tid. Nå har fornuften seiret. Og om noen fortsatt skulle mene at tiden er inne for mindre åpenhet, er det bare å se på hva pressen har avdekket de siste ukene.

Han legger til:

– Nå skal det feires med skald Pepsi Max. For øvrig er kulturminister Lubna Jaffery åpenbart god til å holde på hemmeligheter, for denne gladmeldingen holdt hun tett om da presseorganisasjonene møtte henne tidligere i dag.

Sterk motstand

«Det er vanskelig å forstå at regjeringens lovforslag i det hele tatt vurderes som nødvendig», skrev presidenten i Juristforbundet, Sverre Bromander, i et debattinnlegg i Journalisten denne uken.

Det er han ikke alene om å mene. Forslaget om innstramminger i offentlighetsloven er møtt med mye motstand og kritikk i høringsrunden.

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen har tidligere uttalt at mye av Aftenpostens prisbelønte journalistikk ikke kunne vært laget om offentlighetsloven endres slik regjeringen foreslår.

Norsk Presseforbund mener at de foreslått endringene ikke hører hjemme i et moderne demokrati.

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening og Fagpressen har alle protestert mot forslaget i sine høringssvar.

Powered by Labrador CMS