Samordna opptaks søkertall ble offentliggjort mandag og totalt har førstevalgssøkere på journalistikk i Norge økt med én.

Søkerflukt fra journalist-utdanningen ved Nord universitet

Men førstevalgssøkere til journalistikk i Norge øker.

Publisert Sist oppdatert

Hos landets offentlige høgskoler og universiteter var det 937 søkere som hadde oppført journalistikk som førstevalg hos Samordna opptak i år. Det er en økning på én person sammenlignet med fjoråret.

I tillegg opplyser studieleder for bachelor i journalistikk ved Høyskolen Kristiania, Lars Richard Bache, at de har 120 førstevalgssøkere så langt i år, mot 112 søkere i 2022.

Søkerflukt i Bodø

Søkerne til de offentlige lærestedene konkurrer om 286 planlagte plasser, og det er relativt liten endring i søkertallene sammenlignet med fjoråret.

For eksempel har antall førstegangssøkere til Oslo Mets journalistutdanning falt litt, mens tallet for fotojournalistikk ved samme skole har økt.

Den mest dramatiske endringen i søkertall er ved Nord universitet, der antall førstegangssøkere til bachelor i journalistikk har falt fra 31 i fjor til 19 i år. Læringsstedet står oppført med 30 planlagte plasser for året.

– En del av trenden

Studieprogramansvarlig ved Nord universitet, Birgit Røe Mathisen, sier til Journalisten at de gjerne skulle ha ønsket seg bedre søkertall, og at de fortsatt kommer til å ta opp studenter til plassene.

– Nord universitet har hatt en nedgang over hele fjøla, og dette er nok en del av den trenden. Jeg tror det er en del av forklaringen, sier Røe Mathisen.

Hun sier de nå skal fortsette å jobbe godt med rekruttering, og tror det blir viktig fremover, særlig for nordnorske medier.

– Det er et viktig tema og fokus for både utdanning og bransje. Vi ser spesielt at lokalmedier sliter med å få tak i journalister, så det er viktig å jobbe med å få ungdom til å ønske å bli journalister, avslutter hun.

Slik fordeler søkerne seg:

StudiestedStudieStudieplasserSøkere førstevalgSøkere 2022
Høgskulen i VoldaJournalistikk Bachelor55160164
NLA HøgskolenJournalistikk Bachelor303532
NLA HøgskolenJournalistikk Årsstudium15919
Nord universitetJournalistikk Bachelor301931
Oslo MetJournalistikk Bachelor90324340
Oslo MetFotojournalistikk Bachelor1410587
Universitetet i BergenJournalistikk Bachelor27198195
Universitetet i StavangerJournalistikk Bachelor258768
Høyskolen KristianiaJournalistikk Bachelor66120*112*

* Tallene for Høyskolen Kristiania er kun foreløpige

Powered by Labrador CMS