Redaktør Susanne Kaluza i Kvinneguiden er en av initiativtagerne til den nye bloggplakaten. Her fra da hun ble kåret til årets ledertalent Foto: Bjørn Inge Karlsen / Egmont Publishing

Onsdag får bloggerne sine egne retningslinjer

10 punkter med sunn fornuft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sunn Fornuft-plakaten

1.      Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2.      Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.   

3.      Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4.      Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5.      Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6.      Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7.      Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8.      Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9.      Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/forskrift-om-markedsforing-av-kosmetiske/id92501/

10.  Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer:  116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

– Bloggere ofte blir beskyldt for å bidra til usunt kroppsfokus, påvirke til spiseforstyrrelser eller være dårlige forbildet for leserne. Som tidligere blogger vet jeg at de fleste bloggere i Norge er oppegående og flinke folk som bryr seg om leserne sine, og som ikke ønsker å påvirke på en negativ måte. Det er fullt mulig å skrive om mat, trening og helse på en god måte, men da trenger vi tips om hvordan det skal gjøres, sier redaktør i Kvinneguiden Susanne Kaluza til Kampanje. Hun er en av initiativtakerne bak plakaten.

Selv plakaten som lanseres på onsdag har ifølge Kaluza 50 blogger som støtter den, og som vil bruke punktene i sitt arbeid.

Redaktøren har vært med å utarbeide plakaten sammen med Egmont Publishing, psykiater Finn Skårderud og representanter fra Bonnier, AdLink og United Influencers.

Daglig leder Kjetil Manheim i Blogg.no sier til Klassekampen at initiativet er godt, men at han ser problemer ved det.

– Vi skal ikke gå inn og pålegge blggerne hva skal skrive om eller hvilken måte de skal skrive. Det er  litt  Karedemommeby-aktig over den. Jeg ser på det som en liste med gode råd.

Det er tidligere profilert blogger Linnéa Myhre uenig i. Hun mener en voksen mann ikke ser problemstillingen siden han selv ikke føler presset på kroppen.

Powered by Labrador CMS