Faksimile fra frilansernes FB-side.
Faksimile fra frilansernes FB-side.

Frilansernes kamp engasjerer

Facebook-gruppe for opphavsrett har fått over 900 tilhengere siden mandag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalistene går til kamp mot det de mener er urimelige kontrakter. Mandag opprettet de gruppen «Ikke rør opphavsretten min» på Facebook, som i skrivende stund er oppe i over 900 medlemmer.

Gruppen ble startet av Tone Rise, som er frilansernes konsernkontakt i Aller. Hun sier tilslutningen viser at opphavsretten er noe som angår mange.

– Alt fra reklamefotografer til kunstnere kaster seg på. Også leserne støtter oss. De skjønner at god kvalitet henger sammen med anstendige arbeidsvilkår.

– Tøffe metoder

Stridens eple er hvorvidt frilanseren skal få betalt for republisering og videreformidling av solgt materiale. Flere av de store konsernene har bedt frilanserne skrive under på kontrakter hvor de fraskriver seg retten til kompensasjon for merbruk.

– Vi reagerer på at det brukes tøffe metoder for å få folk til å signere, og det er mange som føler at de ikke har noe valg.

I mars hadde Frilansjournalistene et eget møte om Hjemmet Mortensens kontrakt, som Norsk Journalistlag advarte sterkt mot å signere. Ifølge Frilansjournalistenes nettside har også frilansere i Bonnier, Edda Media og Aller fått presentert lignende kontrakter.

NJ skal mandag møte ledelsen i Aller Media for å protestere mot den nye frilanskontrakten deres.

– Mistenkelig like

Frilansjournalistenes leder Jørn Wad sier konsernene opererer med mistenkelig like frilanskontrakter. Han mener NJ bør undersøke om kontraktene på noen måte er koordinert på arbeidsgiversiden.

– Det vil jeg i tilfelle oppfatte som en formell handling, som igjen åpnerspørsmål om det i realiteten er skapt et nytt forhandlingsområde mellom NJog arbeidsgiverne, sier Wad.

Frilanskontraktene blir et viktig tema på Frilansjournalistenes årsmøte førstkommende fredag.

Powered by Labrador CMS