Redaktør Nina Kristiansen i forskning.no. Foto: Glenn SLydal Johansen

«Jakten på X-klassen» vant årets journalistpris i Fagpressen

Vegard Venli fra Kommunal Rapport fikk gravepris, Nina Kristiansen (bildet) årets redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalist Kari Oliv Vedvik og fagbladet Utdanning fikk pris for sin reportasje «Jakten på X-klassen». Den ble utdelt under Fagpressens årlige prisfest på Månesfisken i Oslo torsdag kveld.

Designer Torunn Hvale mottok forsideprisen på vegne
av Agenda 3:16. Foto: Bjørn Åge Mossin

«– Jeg gikk i en klasse som ikke fantes. – Hæ? – Den ble kalt X-klassen. Jeg har sjekket, den fantes ikke.» slik setter journalisten tonen for reportasjen om dem som gikk i det som ble sett på som “idiotklassen”.

- Vinneren har en kritisk innstilling til fagets utvikling. Med denne reporatsjen vant hun lesere langt utover målgruppen, sa jurymedlem Hege Iren Frantzen da hun delte ut prisen.

- Dette var veldig uventet. Jeg trodde ikke at en slik sak ville nå fram, sa den glade vinneren.

I samme kategori ble det gitt hederlig omtale til Yngve Vogt i Apollon for «Beregninger» og Marte Danbolt i Kommunal Rapport «Trøbbel iTrøgstad.

Venli vant igjen

Graveprisen gikk til en annen journalist i Kommunal Rapport, Vegard Venli for hans «Åpenhetskampen», som han også fikk Den store journalistprisen for.

Les også: I to år har Vegard Venli og Kommunal Rapport kjempet for åpent aksjonærregister. Nå er det endelig på plass

- Det er litt absurd å tenke på at alt det hyggelige jeg har opplevd med aksjonærregisteret skyldes et hemmelighold som ikke hadde grunnlag i norsk lov, sa prisvinneren og takket samtidig sin redaktør for at han fikk lov til å holde på med prosjektet i to og et halvt år.

Ida Kvittingen og Ingrid Spilde i Forskning.no og Roald Ramsdal og Ruben Solvang i TU fikk hederlig omtale i graveklassen for henholdsvis “Forskningen du ikke får se” og “Aksjeeierne i Statens vegvesen”.

Redaktør Ole Martin Mortvedt (t.h.) mottok Inntertier for Skuddene
på Hadeland,sammen med designer Øyvind Kristiansen.
Foto: Bjørn Åge Mossin

På sitt beste

Politiforum var prisgrossist i fjor, og gjentar bragden under årets utdeling. Redaktør Ole Martin Mortvedt fikk den nye prisen Innertieren for reportasjen “Skuddene på Hadeland”.

- Dette er Fagpressen på sitt beste, lød rosen fra juryen. Da redaktør Mordtvedt mottok prisen måtte han innrømme:

- Jeg kom tilbake fra intervjuet uten bilder. Men vi løste det også.

Designer Øyvind Kristiansen fra Mediania: - Vi kom på ideen med å bruke en tegneserie som illustrasjon og kontaktet noen dyktige folk i Nord-Irland.

Til Journalisten sa en humrende Mordtvedt:

- Nå må vi omprioritere på veggen vår med utmerkelser, for nå er den full.

Politiforum og fotograf Thomas Haugersveen hentet hjem Fagpressens fotopris, for en serie bilder som gir et innblikk i Politiets beredskapstropps trening og eksersis. Mens markedskonsulent Heidi Bjørkedal kapret den tredje fagpresseprisen ved å vinne prisen som “Årets selger”.

Eivind Torgersen og Arnfinn Christensen i forskning.no og Per Arne Gjerdi i Agenda fikk hederlig omtale for sine arbeider “Etter 80 års dvale rører primtallene på seg” og “Den vanskelige tilgivelsen”.

Årets redaktør

Nina Kristiansen i forskning.no fikk prisen som Årets fagpresseredaktør. Hun har ledet nettavisen siden 2007.

- Hun har bygget opp tidskriftet til å bli landets mest kjente på sitt område. Hun er ikke redd for å provosere. Og hun er en sterk kritiker av uforståelig språk, sa juryleder Kjersti Løken Stavrum.

- Takk til alle journalistene i Forskning.no som skriver alle historiene på en forståelig måte, sa Kristiansen i sin takketale.

Fagpressens utviklingspris ble tildelt Ole Petter Pedersen og Kommunal Rapport for «automatisering av kommunebarometeret».

Hederlig omtale ble gitt redaksjonen i Universitetsavisa ved redaktør Tore Oksholen og til Teknisk Ukeblad for satsingen på virutell virkelighet.

Les også: Google-fond lokker med millioner i støtte til digitaljournalistikk

Årets forsideprise ble tildelt redaktør Kristin Wennemo Malmin i Agenda 3:16 for forsiden «Den vanskelige tilgivelsen».

- En enkel og genial forside. Den gir leseren lyst til å åpne bladet, var juryens mest spissformulerte ros.

Magasinet STREKs «Når goder blir guder» og Sykepleiens «De skjøre jentene» fikk rosende ord.

Politiforums Heidi Bjørkedal ble utropt til årets selger i Fagpressen.

 

Powered by Labrador CMS