– Orkla-aksjonærene tapte på Mecom
A-pressesjef Alf Hildrum mener aksjonærene i Orkla kunne fått oppunder en milliard kroner mer ut av en fusjon mellom de to norske konsernene, enn det Mecom-salget ga.
På landsmøtet til Arbeiderbevegelsens Presseforbund på Sørmarka lørdag, avslørte konsernsjef Alf Hildrum detaljer fra A-pressens samtaler med Orkla i vår. Hildrum utdypet sine uttalelser til Aftenposten lørdag, der han betegnet prosessen som uryddig, med motstridende signaler fra Orkla mens samtalene pågikk i april og mai.
A-pressen la inn et ikke-bindende bud på Orkla Media i april, og det ble ført samtaler i flere omganger. Partene diskuterte etter hvert å fusjonere. Men 5. juni var det stopp, og prosessen endte med at Orkla Media ble solgt til Mecom.
Bytteforhold til besvær
Under APF-landsmøtet utdypet Hildrum og A-pressens styreleder Erik Nord sine oppfatninger om Orkla-prosessen. De bekrefter overfor Journalisten at Orkla reagerte negativt på det verdimessige bytteforholdet A-pressen foreslo for en eventuell fusjon. Hildrum mener imidlertid at Orklas aksjonærer tapte på å selge til Mecom, istedenfor å gjennomføre en fusjon med A-pressen.
Hildrum uttalte til Aftenposten lørdag at Orkla Media var mer verdt enn prisen Mecom til slutt betalte. Han mener verdiene lå oppunder åtte milliarder kroner, mens Mecom betalte om lag sju milliarder.
– Så du mener at Orkla dermed gikk glipp av oppunder en milliard?
– Vi skulle jo inn i en fusjon, men det ble ikke forhandlet om bytteforholdet og hva vi var verdt. De syntes nok at vi hadde tatt i der, men slik er det jo. Du legger fram det du tror, og så får man forhandle. Men det er vanskelig for meg å se at det de gjorde var optimalt for aksjonærene i Orkla. De prøvde aldri fusjonsalternativet helt ut, fordi de avbrøt samtalene med oss 5. juni. Jeg er ganske sikker på at det lå større potensiale for verdiskapning for Orkla-aksjonærene gjennom den skissen vi jobbet med, sier Hildrum.
Ble invitert inn
Planen var at A-pressens hovedeiere, LO og Telenor, skulle få 24,5 prosent i et nytt selskap. Orkla og en ny, fjerde investor skulle også eie 24,5 prosent, mens Fritt Ord var tiltenkt resten.
– Vi ble invitert til å legge inn et bud. I den første runden fikk vi beskjed om å by på det vi hadde lyst på. Det vi kjenner til, og som vi så store muligheter i å utvikle, var Norge. Ut fra den begrensede informasjonen vi mottok, konkluderte vi med at det ikke var noe som gjorde at vi var interessert i Orkla Medias virksomheter i Danmark og Polen. Vi hadde liten kunnskap om Danmark og Polen. Det var stor usikkerhet om verdiene, spesielt i Danmark. Gratisaviskrigen var allerede da under oppseiling der, forteller Hildrum.
Overraskelse
A-pressen la først inn et indikativt, ikke forpliktende bud.
– Tidlig i mai fikk vi beskjed om at vi var ute, fordi vi ikke hadde lagt inn bud på hele Orkla Media. Deretter fikk vi en overraskelse, ved at Orkla inviterte til samtaler om sammenslåing. Vi gikk inn i diskusjon med Orkla-ledelsen, og endte opp med en villighetserklæring om å gå inn i prosessen. Orkla la fram en plattform for videre forhandlinger, fortalte Hildrum på APF-landsmøtet.
A-pressen la fram et forslag til bytteforhold som åpenbart var lite tilfredsstillende for Orkla.
– Var dere for ambisiøse når det gjaldt bytteforholdet, siden Orkla brøt forhandlingene?
– Orkla hadde i utgangspunktet lagt ambisiøse mål på sin egen verdi, gjennom det prospektet de hadde laget. Det var ikke noe annet vi gjorde. Det er jo ikke så stor forskjell mellom det Orkla Media og A-pressen drev med, sier Erik Nord.
– Orkla skulle ut
– Det som var helt klart var at Orkla hadde signalisert at de skulle ut av mediebransjen. Våre eiere har det motsatte utgangspunkt. De var aldri ute etter å selge A-pressen. Da er det rimelig at de som skal bli værende i bransjen langsiktig, også sitter i førersetet, sier Hildrum.
– Vi var jo tvert imot opptatt av å vokse og satse videre. Da ville det være helt naturlig å ta styringen, supplerer Nord.
– Jeg tror at administrasjonen tenkte ryddig på dette, men i styret har det vært mye rart. En slik prosess måtte jo alltid være klarert i styret, ellers er det enda verre enn jeg har trodd. Så det tar jeg for gitt at det var, sier Alf Hildrum til Journalisten.