DEBATT:

Halsgrep, «choking» og kvelningssex

Vi ønsker gjerne debatt om NRKs undersøkende journalistikk og sakene vi den siste tiden har publisert om kvelningssex.

kveldningssex
Publisert
Lesetid: 1 min
    • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
    • Innlegget er et svar på dette, skrevet av Inga Vinje Engvik.

I et innlegg på ABC Nyheter og Journalisten spør redaksjonssjef Inga Vinje Engvik om vi blåser problemstillingen ut av proporsjoner. Det kan jeg forsikre om at vår intensjon aldri har vært. Tvert imot har vi jobbet systematisk for å kartlegge og belyse en endring i unges seksualkultur gjennom en rekke ulike kilder og grundig research i målgruppen.

Engvik peker på NRKs bruk av begreper som bakgrunn for kritikken. Vi har bevisst brukt begreper som ungdommene selv oppgir at de benytter. Mens «halsgrep» er helsevesenets språk, bruker de unge ofte selv kvelertak og «choking». Og helt konkret har vi i spørreundersøkelsen som Engvik viser til brukt alle de tre begrepene i spørsmålene som er stilt: halsgrep, «choking» og kvelertak. I artikkelen står det: «De aller fleste oppgir at det har vært frivillig å bli tatt kvelertak på. Men samtykke blir det ikke alltid snakket om. Fem prosent sier det var ufrivillig å bli tatt kvelertak på.» Vi skriver «kvelertak» fordi det er det vi har spurt om.

Vi har bevisst brukt begreper som ungdommene selv oppgir at de benytter.

Når vi i vår journalistikk bruker «kvelningssex», er det som et samlebegrep. Et begrep som rommer både ordene de unge selv bruker og helsevesenets betegnelse. 

Å samle flere uttrykk under én betegnelse er en velprøvd og vanlig journalistisk metode for å gjøre komplekse fenomener forståelige for flere. Dette uttrykket er inspirert av hvordan svensk offentlighet diskuterer «strypsex».

Kvelningssex betyr ikke ufrivillig sex eller at noen er offer og andre overgriper. Det viser til en trend som omtales med ulike ord. Og som både de unge selv og fagfolk ønsker at vi snakker mer om. Som Engvik skriver, «så kan man jo si at hvor lett unge ser på et halsgrep er også en utvikling verdt å debattere«. Der er vi helt enige. NRK har laget flere saker med ulike vinkler og innganger. 

Ikke for å overdrive. Men for å ta folk på alvor.

Powered by Labrador CMS