Tormod Ellingsen. Foto: Geir Otto Johansen

AFP kan erstatte sluttpakker i Adressa

En av de rauseste ordningene i bransjen, mener klubbleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regionavisene i Schibsted-systemet nedbemanner og kutter i kostnadene. Så også i Polaris-eide Adresseavisen.

Ifølge klubbleder Tormod Ellingsen i redaksjonsklubben er det tjue ansatte i redaksjonen som kvalifiserer til AFP-tilbudet fra ledelsen. Tilbudet går ut på de ansatte som kvalifiserer, altså mellom 62 og 67 år, og takker ja til det, vil få 66 prosent av lønningene sine samtidig som det gis en kompensasjon for pensjonsopptjening som skulle falle bort som følge av AFP. Det er i denne kompensasjonen også tatt med en utregning for antatt lønnsvekst i perioden.

Varierte reaksjoner

De fleste kandidatene i Adresseavisens redaksjon er i samtaler om dette denne uken.

Ellingsen forteller at selv om AFP eventuelt erstatter sluttpakker, er det svært lite gøy prosess.

– Det er klart det ikke er gøy å bli bedt om å slutte før tiden, eller føle seg forsert. Men så er det heller ingen kontrovers om dette med ledelsen, sier Ellingsen.

Han forteller at det som gjør arbeidet vanskelig for tillitsvalgte er at det er så vidt forskjellige reaksjoner på tilbudet. Enkelte jubler og forteller at de nå har mulighet til å oppfylle drømmene sine, andre gir faen, mens noen går i kjelleren.

– For mange handler det ikke om penger, men å ha noe å gjøre hver dag. Det handler om identitet og sosialt nettverk. Ikke alle som kvalifiserer til AFP har nedbetalt huslån, bokprosjekter og et vell av hobbyer.

Unngår trolig sluttpakker

Konsernledelsen har utarbeidet forslag til sluttpakker og så står hver avis fritt til å benytte seg av disse som et verktøy i kostnadsprogrammet. I Adressa har redaksjonen så mange som kvalifiserer til AFP at det kan være de kan unngå en bred sluttpakkeprosess.

Selv om det på en måte kan være en lettelse at det ikke blir sluttpakker, mener Ellingsen det er tøft for de ansatte som utsettes for dette presset, særlig det er tredje runde avisen tilbyr AFP med gavepensjon.

– Hadde vi kunnet fordelt dette presset, skulle jeg gjerne gjort det. Samtidig kan konsekvensene av et bredt sluttpakketilbud føre til at vi mister enda flere gode medarbeidere. Men det er uansett ledelsen som vedtar dette, ikke klubben.

Garanterer ikke

Sjefredaktør Arne Blix sier det ikke er noen garantier for sluttpakker kan unngås, men sier samtidig at det er ganske mange som kvalifiserer for AFP aldersmessig i Adresseavisen til at det kan la seg gjøre.

– Vi har tenkt å gjennomføre samtaler med disse før jul for å kartlegge om de ønsker tilbudet. Så disse mulighet til å søke om tilbudet til et stykke ut i januar. I slutten av januar vil vi vite hva som skal til. Kommer vi ikke i mål da har vi vært åpne på at vi må drøfte andre mulige tiltak. Vi kommer ikke utenom at vi må kutte kostnadene våre.

Powered by Labrador CMS