Avisinvestor skuffet over fusjon

Investor Odd Reidar Øie ønsker å kjøpe seg inn i Harstad Tidende Gruppen og etablere et rent nordnorsk aviskonsern. Han er skuffet over fusjonen med Adresseavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette kom brått på. Jeg synes det er synd for mediemangfoldet at Adresseavisen og HTG fusjonerer. Det er ingen som er så sterkt monopoliserende som Adresseavisen, som har så god kontroll over sitt distrikt. Dette kan ikke være i tråd med de politiske føringene som er gitt, om at man ønsker et spredt eierskap og mangfold, sier Øie.

Øie og hans familie eier seks-sju aksjer i HTG, og investoren har tidligere uttalt at han står klar med ledig kapital til å overta halve Schibsteds eierpost i det nordnorske mediekonsernet.

– Tar vi med de andre nordnorske avisene som HTG og jeg er involvert i, kan vi kalle selskapet Media Nord-Norge, sa han til Journalisten i fjor.

Kjemper mot Schibsted

Journalisten får fatt i Øie på telefon mens han er i ferd med å gå om bord i et fly på Gardermoen tirsdag formiddag. Investoren, som i tillegg til HTG eier aksjer i 20 norske aviser, er på vei til Harstad og generalforsamling i HTG. Der kommer han til å kjempe imot Schibsteds forslag om å fjerne aksjonærenes forkjøpsrett til ledige aksjer i konsernet. Det gjør trolig også den nest største aksjonæren i HTG, Harstad Sparebank (eierandel 8,1 prosent).

Schibsted kontrollerer imidlertid mer enn to tredjedeler av aksjene, som er nødvendig for å endre HTGs vedtekter. Øie innser derfor at han vil være blant mindretallet når generalforsamlingen stemmer over forslaget.

Vil maksimere

I innkallingen til generalforsamlingen, som starter klokka 14.00, heter det at «begrensninger i omsetteligheten i aksjene medfører at aksjonærene opplever en svakere verdiutvikling enn de ellers kunne fått.» Bakgrunnen for forslaget er at Schibsted, som er pålagt av Medietilsynet å selge seg ned fra 80 til 40 prosent i HTG, ønsker å få maksimalt ut av nedsalget.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å dra på generalforsamlingen, men jeg været at noe var på gang. Nå kan det jo bli spennende, og vi får se hva vi får til. Jeg synes jo det er underlig at aksjonærene som har forkjøpsrett nå blir spilt ut av banen, sier Øie.

Han mener at det beste argumentet for Polaris Media er at det nye konsernet vil representere en sterk konkurrent til A-pressen i Nord-Norge.

– Det ville vært kjedelig hvis A-pressen hadde kjøpt Schibsteds andel i HTG, sier han.

Powered by Labrador CMS