Mediene ignorerer AIDS

Mediene i Afrika og Asia ignorerer Hiv/AIDS-problematikken fullstendig, viser en ny studie fra Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

IFJ-studien ble nylig offentliggjort på en konferanse i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh, og er et av innspillene til den 16. internasjonale AIDS-konferansen. Det er ventet 15.000 deltakere og over 3.000 journalister til konferansen som starter søndag.

IFJ har undersøkt mediedekningen av Hiv/AIDS-problematikken i tre land i Afrika og tre land i Asia. Hovedkonklusjonen er nedslående: Mediene i nettopp de land som har flest Hiv/AIDS-smittede ignorerer nærmest hele problemet. IFJ oppfordrer nå medier i land i spesielt Afrika, Asia og Latin-Amerika om å vie dette temaet mye mer oppmerksomhet.

– Mer og bedre informasjon i mediene om prevensjon og smittemåten vil redde liv, sier IFJ-president Christopher Warren, ifølge Berliner Zeitung.

Han vil at journalister skoleres i Hiv/AIDS-problematikken.

– Det vil medføre en bedre forståelse for dette komplekse temaet, sier han.

I studien fra IFJ kritiserer man ikke bare fraværet av Hiv/AIDS-stoff, men også ordvalget når det først skrives noe. I mange tilfeller benytter mediene et sensasjonsspråk. Uttrykk som «Hiv-Holocaust» bidrar ikke til mer forståelse for problemet, mener IFJ.

Powered by Labrador CMS