John Arne Markussen, konserndirektør i Dagbladet20080212Brukt på nett

Dette er Dagbladets nye sjefredaktør

John Arne Markussen tar over sjefsstolen etter Lars Helle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ansettelsen ble kunngjort under et allmøte i Dagbladets lokaler i Havnelageret i Oslo.

John Arne Markussen har lang fartstid i Dagbladet. Han begynte i Dagbladet i 1977. Han har tidligere hatt stillinger som nyhetsredaktør, redaksjonssjef og den siste tiden har han fungert som konsernredaktør.

Bare et par dager før ansettelsen etablert Markussen også profilen @JAMarkussen på mikrobloggingssamfunnet Twitter.

Holder kursen

Til Dagbladet sier Markussen at ansettelsen først og fremst er et uttrykk for kontinuitet.

– Vi har en godt begrunnet strategi, som baserer seg på en erkjennelse av at Dagbladet hører hjemme i løssalgskategorien. Det har vi tydeliggjort de siste par årene. Slagene står hver dag i avisstativene og i oppslutningen på nett, sier han til egen avis.

Markussen har ved flere anledninger tidligere vært en het kandidat til stillingen.

Kandidat mange ganger

Markussen ble konstituert som sjefredaktør etter at John Olav Egeland gikk av og fram til Thor Gjermund Eriksen tok over. Siden den gang er det blitt spekulert om det var hans tur til å ta over roret.

– Jeg tror den listen er oversirkulert. Jeg har registrert at det har vært spekulert rundt mitt kandidatur flere ganger enn jeg selv har visst jeg var en kandidat … det er litt komisk, sier han til Journalisten.

Kontinuitet er viktig for Markussen og han forteller at Dagbladet skal konkurrere med VG i løssalgsmarkedet med en blanding av nyheter, sport og underholdning. Her skal det ikke vingles, sier han.

Og nyheter skal det bli.

– De som kjenner meg vet hva jeg mener om nyheter som setter dagsorden. Nyheter legitimerer det å drive avis.

Veldig spennende

Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord var blant hete kandidater til jobben. Hun sier til Journalisten at hun ser fram til å jobbe med Markussen. De to har tidligere ikke arbeidet sammen, men hun kjenner ham godt gjennom virket som konsernredaktør i Berner Gruppen.

– Dette blir spennende for Dagbladet. Vi har fått en sjefredaktør med lang erfaring og stor tyngde, sier hun.

Beverfjord sier at det er en klar fordel at Markussen kjenner så godet til Dagbladet gjennom sine år i konsernledelsen, og at han vil fortsette linjen Dagbladet har lagt seg på.

Rett mann

Klubbleder Turid Næss ønsker Markussen velkommen som sjefredaktør. Hun forteller at han ble klappet inn på allmøtet da det ble kjent at han skulle ta over jobben.

– Vi tror dette blir veldig bra. Han kjenner Dagbladet godt og er en hund etter nyheter. Samtidig vil han lede et team som fungerer veldig godt.

Prosessen fra Lars Helle kunngjorde sin avgang til ansettelsen fant sted tok to uker, klubblederen sier at de ansatte har, trass i kort tid, tillit til at ledelsen har funnet den best egnede for jobben.

Beste ansettelsen

Tidligere sjefredaktør i Dagbladet og nå politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier til Journalisten at han ikke ønsker å komme med noen pekepinn på hvordan Dagbladet burde utvikles videre. Men han er svært positiv til ansettelsen.

Da Stanghelle satt som sjefredaktør i avisen hentet han Markussen tilbake til Dagbladet etter at A-pressens Nyhetskanalen ble avviklet på nyåret i 1998. Først som redaksjonssjef, deretter som nyhetsredaktør.

– Det var den mest selvfølgelige og beste ansettelsen jeg har gjort.

Stanghelle karakteriserer Markussen som en av Media-Norges mest profesjonelle avisfolk og legger til at det er få som har en så stor innsikt i alle sier av journalistikken og avisdrift som Markussen.

Proff

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG sier at det er Dagbladets ledelse som er best til å vurdere om Markussen er rett mann til jobben. På spørsmål om hvordan ansettelsen av Markussen kan påvirke konkurransen i løssalgsmarkedet sier Pedersen at han ikke er sikker på i hvor stor grad medieutviklingen er personavhengig.

– Jeg kjenner Markussen som en dyktig og profesjonell avismaker og som en hyggelig kar.

– Selv om han ledet an kampen for å kreve penger fra Nettby?

– Ja, det var profesjonelt det, sier Pedersen.

Tabloidrev

Konsernsjef i A-pressen og tidligere sjefredaktør i Dagbladet, Thor Gjermund Eriksen, gratulerer Markussen med jobben og ønsker ham lykke til.

– Jeg har fortsatt sterke følelser for Dagbladet og kommer til å følge med. Jeg håper virkelig at avisa lykkes. John Arne har jobbet med løssalgsmarkedet i utrolig mange år og kan det. Han er en erfaren tabloidrev.

– Hva legger du i det?

– En kombinasjon av å elske journalistikk, vite forskjellen på god og dårlig journalistikk og samtidig lykkes kommersielt. John Arne har kommersiell nese og en sterk journalistisk vurderingsevne. Jeg har forresten hørt rykter om en svakhet ved ham, nemlig at han har begynt å tidligere hjem fra byen, sier en lattermild Eriksen.

Håper på dagsordensettende nyheter

Ansvarlig redaktør Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad har i mange år arbeidet sammen med Markussen i både Dagbladet og A-pressen-eide Nyhetskanalen. Han mener jobben blir en stor overgang for Markussen.

– Jeg har håp om at Dagbladet med Markussen vil satse mer på egne dagsordensettende nyheter. Få ledere i norsk presse har så bred bakgrunn fra nyheter både som journalist, korrespondent og leder. Dessuten har han jobbet mye med etiske problemstillinger. Men det blir en overgang for ham også etter mange år i konsernledelsen hvor hovedfokus har vært økonomi og effektivisering.

Powered by Labrador CMS