Krever nye Alfa for penger

Men eieren mener frilanser må rette kravet mot konkursboet til Magnum Media.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av oktober gikk Magnum Media, som tidligere eide magasinet Alfa, konkurs. Uka etter kjøpte bladforlaget Egmont Hjemmet Mortensen rettighetene til bladet. Denne uka gjør magasinet comeback i norske bladhyller.

Krever erstatning

Samtidig krever frilanser Erling Fasting den nye eieren for 15.000 kroner. Han har skrevet saken «Dødsfjellet» som står på trykk i siste utgave under bylinen «redaksjonen». Han mener Egmont HM ikke har lov til å trykke saken og krever derfor erstatning.

Fasting hevder at det heller aldri ble inngått avtale om salg av rettighetene til Magnum Media.

– De skulle se om saken var interessant, men vi inngikk aldri en gyldig avtale om kjøp, sier Fasting.

Åndsverklov

Kort tid etter gikk Magnum Media konkurs, og Fasting hørte aldri noe mer. I forrige uke oppdaget han at saken er på trykk i «nye» Alfa da magasinet la ut et bilde av coveret på Facebook.

Fasting mener Egmont HM har brutt flere paragrafer i åndsverkloven ved å bruke saken.

– Antakelig har det blitt sendt en haug med dokumenter til Egmont. De hevder at saken sto uten byline, og har ikke kreditert meg. De må ha samtykke fra meg, noe de ikke har, og derfor har de brutt tre til fire paragrafer i åndsverkloven, sier Fasting.

– Redaktøren har ikke gjort undersøkelsesplikten sin, sier Fasting.

– Ikke gjort noe galt

Alfas nye redaktør, Mats Ulshagen, innrømmer at det kan ha gått litt fort i svingene før Egmont HMs første utgave av bladet, men han mener forlaget ikke har gjort noe galt i denne saken.

– Dette lå usignert i boet som noe som skulle med i neste nummer. Vi satte den på trykk i den tro at det var noen av de faste ansatte i Alfa som hadde skrevet det. Vi har hatt en omfattende produksjon på liten tid, sier Ulshagen.

– Jeg føler ikke at vi har gjort noe galt. Det er dumt og uheldig, men vi handlet i god tro. Vi tilbød ham betaling for artikkelen med en gang han ringte og gjorde oss oppmerksomme på at artikkelen ikke var betalt. Jeg syns for øvrig han skriver godt og ville gjerne ha hatt ham med videre.

Tilbudt penger

Fasting håper at bladforlaget skal innrømme feil, og betale den summen han krever. Ulshagen viser til assisterende direktør Alexander Øystå for hvordan saken behandles videre. Øystå fastholder at Egmont HM ikke har gjort noe galt.

– Vi har kjøpt et konkursbo hvor det blant annet var redaksjonelt materiale. Etter vår vurdering har vi ikke gjort noe galt når vi trykket dette materialet.

– Men vi har likevel tilbudt ham en sum penger som tilsvarer markedspris for en artikkel, og står ved det.

Powered by Labrador CMS