Ragnhild Imerslund, kommunikasjonssjef i UD. FOTO: KATHRINE GEARD

– Mediene er selv ansvarlig for sikkerheten

Utenriksdepartementet fraråder alle - inkludert journalister - å reise til Kairo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer fortalte tidligere mandag om en høydramatisk situasjon for utenlandske journalister i Egypt. Både det militære og sivile mobber har angrepet journalister den siste uka, og flere mediefolk er drept.

Ambassadøren innkalt

Fredag innkalte norsk UD den egyptiske ambassadøren til Norge. UD uttrykke dyp bekymring over menneskerettighetssituasjonen i Egypt, herunder situasjonen for utenlandske journalister.

– Dette var et spesifikt tema da vi innkalte ambassadøren. Egyptiske myndigheter er dermed godt kjent med det norske synet på ytringsfrihetens vilkår og menneskerettighetssituasjonen i landet. Og da særlig også journalisters arbeidsvilkår og sikkerheten for utenlandske journalister i Egypt, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD.

Fraråder Egypt-reiser

Hun legger til:

 – Vi har vært klar over den vanskelige situasjonen for utenlandske journalister i Egypt, og for alle andre som befinner seg i landet. Derfor fraråder vi alle reiser til Kairo og Sinai, samt ikke-nødvendige reiser til resten av landet. Fredag kontaktet vi alle norske medier som har medarbeidere til stede i Kairo, for å minne dem om dette reiserådet og gi dem kontaktdetaljene for vår ambassade der nede. Vi kan ikke gi annet enn reiseråd til norske journalister. Det er mediene selv som har ansvaret for egen sikkerhet.

Redaksjonenes ansvar

Imerslund understreker derfor at redaksjonene selv må gjøre det som er nødvendig for å ivareta sine egne medarbeideres sikkerhet. UD har anmodet de norske journalistene i Kairo om å ta kontakt med ambassaden, registrere seg og oppgi bostedsadresse i byen.

– Vi anbefaler alle som reiser til Egypt bør registrere seg på  reiseregistrering.no. I tråd med tidligere erfaringer oppfordrer vi spesifikt journalister om å registrere seg på ambassaden, fordi vi vet at de er særlig utsatt, sier Immerslund.

Powered by Labrador CMS