Etter aspirantperiode i Ságat fikk Sara Olaussen Stensvold fast stilling som journalist ved kontoret i Lakselv.

Rekruttering i Nord-Norge

Sara har gått fra kinojobb til fast stilling som journalist: – Slike tilbud vokser ikke på trær

Ságat bruker aspirantstilling for å finne lokale journalisttalenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som flere redaksjoner i Troms og Finnmark, har avisa Ságat hatt utfordringer med å fylle ledige journaliststillinger i redaksjonen.

Ved starten av 2022 prøvde de noe nytt: Avisa ansatte en journalistaspirant for opplæring i bedriften. Etter noen måneder kunne de tilby Sara Olaussen Stensvold fast jobb. Nå prøver de lykken på nytt, og lyser ut enda en aspirantstilling de håper å få napp på.

– Vi hadde svært god erfaring tidligere i år da vi fikk en meget oppegående søker, sier daglig leder og sjefredaktør i Ságat, Geir Wulff, til Journalisten.

Aspirantstillingene er åpne for søkere uten utdannelse eller yrkeserfaring fra journalistikken, sier Ságat-redaktøren.

– Det viktigste er at de har lyst til å prøve seg som skribenter. Det kan være et stort steg for noen som er uerfaren å søke på en journalistjobb, men når de får opplæring er det kanskje lavere terskel for at de søker.

Får lønn og opplæring

– Hvilken kompetanse ser dere etter?

– Noen som skriver bra og som kanskje er litt samfunnsorientert, med de egenskapene en god journalist må ha, svarer redaktøren.

En fordel med aspirantkurs, er at det er større sjanse for at redaksjonen kan hente inn stabil arbeidskraft med folk som har røtter i lokalområdet, sier Wulff. Stillingen er en overgangsstilling, og dersom aspiranten presterer godt nok, vil de få tilbud om fast jobb i avisen.

– Vi håper vi kan finne noen skjulte talenter der ute, sier Wulff.

Aspirantene vil få minst 31.000 kroner i månedslønn og innføring av det grunnleggende innen teori og presseetikk, står det i utlysningen.

– Men først og fremst skal det være praktisk arbeid, det blir ikke noe skolebenk-opplegg. Det blir learning by doing, som de sier, presiserer Wulff.

Sjefredaktør i Ságat, Geir Wulff.

Fikk fast jobb

Etter at hun var aspirant i Ságat tidligere i år, fikk Sara Olaussen Stensvold fast stilling som journalist ved avisas kontor i Lakselv. Hun har tidligere jobbet på Vinmonopolet i fire år, og vært kinosjef de siste årene. Hun har likevel aldri lykkes i å få fast fulltidsstilling, hverken i vin- eller kinobransjen.

– For de uten formell utdanning vokser ikke slike stillinger på trær, skriver hun i en melding til Journalisten.

Hun søkte opplæringen som journalistaspirant fordi hun alltid har hatt en skribentspire i seg, skriver hun. Dessuten var muligheten for en fulltidsstilling veldig appellerende.

Hun ble kastet rett ut i det, og fikk beskjed om å dekke styremøte og valg av ny styreleder i Finnmarkseiendommen som sin første sak.

Det som skulle være et halvt års aspirantperiode varte bare i noen få måneder før hun fikk tilbud om fast jobb.

– Jeg er utrolig glad for å ha fått gå i lære hos nyhetsredaktør Lars Birger Persen. Han har en kunnskap og en innsikt som er få forunt, og jeg anser meg som heldig som har fått vri ut det jeg kan av ham før han skifter beite, skriver Stensvold.

Persen meldte nylig overgang fra Ságat til iFinnmark.

Powered by Labrador CMS