Provosert over VGs maktbruk

Platebransjen hevder VG truer dem med sanksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag anmeldte Dagbladet det nye albumet til BigBang. Det resulterte i at VG sendte mail til store deler av platebransjen med en hasteinnkalling til møte dagen etter i VG-huset. Avsenderen var VGs musikkjournalist Thomas Talseth som i mailen skriver ”beklager kort varsel, men dette haster – og det er svært viktig”.

BigBang-eksplosjon

Ifølge mailen var formålet med møtet at VG, i kjølvannet av avisas flytting av musikksidene fra tirsdag til fredag, ”må informere om noen vesentlige punkter ift. vår musikkdekning fremover”.

Men ifølge seks av de drøye ti representantene fra plateselskaper og management som var til stede på møtet og som Journalisten har snakket var det lite ”generelt” over informasjonsmøtet. Temaet var i stedet Dagbladets BigBang-anmeldelse.

– Jeg opplevde det som en irettesettelse av platebransjen med publikum til stede. I min naivitet hadde jeg trodd at VG innkalte oss for å fortelle om noe spennende nytt de planla, så jeg ble veldig overrasket og forundret over Talseths aggressive tone. Å bruke sin markedsposisjon til å invitere ”alle” til et møte for å kjefte er ikke bare underlig, men også provoserende. Det er uheldig for samarbeidet, og gir et uheldig bilde av VG, sier Mina Ghabel Lunde, promotionansvarlig i Warner Music Norway.

Absurd, trusler, skolerett, sanksjoner

Hennes beskrivelse av møtet bekreftes av flere av de andre som var til stede:

– En helt absurd situasjon. Vi fikk en kraftig reprimande for det som var skjedd, med klare trusler om sanksjoner dersom noe liknende skjedde igjen.

– Jeg følte meg som en drittunge som var kalt inn på teppet til rektor. VG prøvde å diktere oss hvordan vi skulle gjøre jobben vår.

– VG vil merke seg dersom plater blir sendt ut fredag eller mandag (som vil passe Dagbladets musikksider tirsdag) og reagere deretter. De skal sendes ut tirsdag (som vil passe VGs musikksider fredag).

Dette er noen av de uttalelsene Talseth skal ha kommet med under møtet, og selv om representantene tar forbehold for nøyaktig ordlyd, er alle klare på at ”det er umulig å tolke Talseths utsagn som noe annet enn trusler om sanksjoner, for de som ikke gjør slik VG vil”.

Men bortsett fra Lunde ønsker ingen av kildene å stå fram med navn, noe de begrunner med ”avhengigheten av å ha et godt forhold til VG”.

Ønsket dialog

– Hvis de som var på møtet oppfattet det slik det er blitt referert, så er det beklagelig. Vår intensjon med møtet var å ha en dialog rundt musikksidene våre, og jeg tar avstand fra det som måtte oppfattes som trusler, sier Ellen Limstrand, konstituert avdelingsleder for Rampelys.

Hun bekrefter at hun var orientert om møtet på forhånd, som et slags oppklaringsmøte for hvordan lekkasjen av BigBang-plata til Dagbladet kunne ha skjedd, og for å unngå tilsvarende episoder i framtiden.

– Slik andre aviser ville ha reagert på å bli forfordelt i en nyhetssak, slik reagerer også VG, sier Limstrand, som selv ikke var til stede på møtet.

Talseth avviser

Det var bransjestedet Ballade.no som torsdag kunne fortelle om at ”VG truet med sanksjoner”. Der oppgis det samtidig at VG forlangte førsterett til anmeldelser og intervjuer, en påstand Thomas Talseth avviser og som våre kilder i platebransjen beskriver som en ”vel drøy tolkning”.

– Det ble flere ganger i møtet understreket overfor de tilstedeværende at bransjen har sin egen frihet til å formidle sin musikk, på samme måte som vi har vår redaksjonelle frihet. For meg blir det helt absurd at folk i musikkbransjen klager over at media prøver å styre dem, for er det EN ting musikkbransjen bruker mye tid på, så er det å forsøke å styre pressen, besvarer Talseth kritikken med i en mail til Journalisten.

– Når Talseth ordrett sier ”det vil bli sanksjonert”, er det vanskelig å oppfatte det som noe annet enn trusler fra en med et litt spesielt selvbilde. For Thomas Talseth er ikke vår arbeidsgiver, kvitterer Mina Ghabel Lunde.

Powered by Labrador CMS