Storbritannias prins Andrew vurderte intervjuforespørselen fra BBC over lang tid. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB scanpix

Forhandlet med BBC om skandale-intervjuet i et halvt år

Redaksjonen øvde seg med rollespill.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias prins Andrew, hertug av York, er i hardt vær etter et omfattende intervju i BBC-programmet Newsnight som ble sendt i helga.

Andrew fikk en rekke spørsmål om sitt vennskap med den overgrepsdømte finansmannen Jeffrey Epstein, og om de konkrete anklagene om at han selv skal ha hatt sex med en 17-årig jente i perioden 2001/2002.

I intervjuet gjentok prinsen sin kategoriske avvisning av anklagene.

Han kommenterte også blant annet at han besøkte og bodde hos Epstein i New York over fire dager i 2010, to år etter at finansmannen hadde blitt dømt for å tvinge kvinner til å utføre seksuelle tjenester. Et av ofrene var under 18 år.

I intervjuet forklarte Andrew besøket med sin «overdrevne æresfølelse», og at han var der for å avslutte vennskapet med Epstein.

Epstein ble funnet død i en fengselscelle i New York i august i år. Da sto han igjen tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

BBC sa nei

Newsnight-redaktør Esme Wren forteller til The Guardian at intervjuet kom i stand som resultat av seks måneder med forhandlinger mellom den britiske rikskringkasteren og prins Andrews stab.

Etter flere intervjuforespørsler sa Newsnight først nei til et intervjutilbud med prinsen om hans veldedighetsarbeid, med beskjed om at et intervju kun var aktuelt hvis det ikke ble lagt begrensninger for spørsmålene.

– For et par uker siden sa de at de var klare for et intervju om alle temaer, sier Wren til avisa, og forteller at programleder Emily Maitlis besøkte slottet for å diskutere et intervju med prinsen.

– Han ville egentlig vite mer om Newsnight. Han sa at forespørselen skulle sendes oppover, jeg går ut fra at det betyr å spørre moren hans, og på tirsdag var de klare for å gjøre intervjuet innen kort tid, sier Wren.

Rollespill

Redaktøren forteller at redaksjonen jobbet hardt for å sikre seg at prinsen kom til å bli stilt alle naturlige spørsmål om Epstein og anklagene.

Maitlis og Wren øvde inn spørsmål og intervjuteknikk i dagene før møtet på slottet, forteller redaktøren. Hun spilte selv rollen som Andrew under øvelsene.

I ettertid bemerker Wren hvor mange av spørsmålene som faktisk fikk konkrete svar fra prinsen.

– Til vår overraskelse responderte han på spørsmålene, og unngikk ingen av dem, sier redaktøren.

Kritisk presse

Og prinsens respons på spørsmålene han fikk har «åpnet for en flom av kritikk», skriver blant annet The Telegraph.

The Guardian skriver i en leder at intervjuet avslørte en mann med svak empati og moralsk dømmekraft, og at prinsens taushet om Epsteins ofre er «skammelig».

NTB har tidligere omtalt at redaktør Charlie Proctor hos nettstedet Royal Central sier han forventet at prinsen ville gjøre det dårlig i intervjuet.

– Jeg forventet en togulykke. Men dette var så ille som om et fly hadde krasjet inn i en oljetanker og forårsaket en tsunami, som igjen skapte en kjernefysisk eksplosjon, sa Proctor ifølge nyhetsbyrået.

Prinsens tidligere rådgiver Jason Stein har sagt til TV-kanalen ITV at han rådet prinsen til ikke å gjøre intervjuet, men at han ble overkjørt.

Powered by Labrador CMS