Ralf Lofstad på en reiseseng i et bakrom på flyplassen Tân Sơn Nhất Airport i Hồ Chí Minh. Foto: Privat

For andre gang er Dagbladets Ralf Lofstad bortvist fra Vietnam

Regimet liker ikke ni år gammel artikkel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ikke mitt først møte med sikkerhetspolitiet, sier Dagblad-journalist Ralf Lofstad til Journalisten når vi ringer. Da befinner han seg på Gardermoen og har knapt fått tilbake reisedokumentene, inkludert passet. Det er snart gått to døgn siden han reiste til sitt fødeland.

Det første møtet mellom Lofstad og sikkerhetspolitiet fant sted under en studiereise i 2007. Da intervjuet han demokratiforkjempere i landet. Den gang kom sikkerhetspolitiet på hotelldøra og sa at noe var galt med reisedokumentene og at han måtte bli med dem. Det endte i 19 timer med avhør over to dager, som til slutt resulterte i deportasjon.

Her kan du lese Dagbladets omtale av pågripelsen.

Skrev kritisk artikkel

Denne gangen ble han stanset allerede i passkontrollen. Ifølge Lofstad ble han ført rundt om på flyplassen hvor han til slutt ble sittende på et bakrom i 12 timer. Denne gangen var avhøret kortere. Men etter at det var avsluttet ble bevegelsene begrenset til bakrommet hvor han fant en campingseng som han ble liggende på i åtte timer.

Bakgrunnen for at han denne gangen ble stanset var at da han kom hjem etter deportasjonen i 2007 skrev den kritiske artikkelen «Mitt Vietnam» på oppfordring fra daværende redaksjonssjef Helge Øgrim.

«De vet tilsynelatende alt om meg fra før, og forhøret, som nå er på andre dagen, er bare en rituell runddans for å avsløre meg i mest mulig løgn.» skrev Lofstad.

Den gang mente sikkerhetspolitiet at han hadde vært i kontakt med terrorister og var en trussel for både sin egen og landets sikkerhet.

Vært tilbake

Litt underlig er det kanskje da at Lofstad, som er født i Vietnam, har vært tilbake til landet tre ganger siden 2007, uten av det har bydd på problemer.

Sist var i fjor da han var med på jubileet for babylift – adopsjonsbarna i 1975.

Journalisten anbefaler: For 39 år siden kom Dagbladets Ralf Lofstad til Norge. I ei pappeske

I går ble han fratatt passet og satt på fly til Oslo via Bangkok. Han forteller at han følte seg litt som en kriminell på flyet der han ble plassert bakerst i kabinen mens en av personalet passet på reisedokumentene hans.

Avreisen fra Gardermoen var mandag klokken 13:30, omtrent samme tid i dag håper Lofstad at han sitter på et nytt fly til Bangkok. Men denne gang med et annet flyselskap. For ferie har han tenkt å ha. Men å gi etter på kravene fra sikkerhetspolitiet, er helt uaktuelt.

Fordelen, sier han, er at han har vært gjennom dette før. Selv om han hadde mange av de samme følelsene da som nå, er han ni år eldre og har arbeidet som journalist i Dagbladet hele denne tiden. Dermed visste han hva som ville skje og hva de ville snakke om. Det var ikke snakk om de store overraskelsene.

Vil ikke etterkomme krav

Selv regner han med at strategien var å få ham til å gi informasjon om eksil-vietnamesere i Norge som er engasjert i demokratibevegelsen.

– Vietnam er et land som slår hardt ned på dissidens og fengsler journalister og aktivister. Jeg har en følelsesmessig binding til landet og dette bruker de som pressmiddel. De gjorde det klart at dersom jeg ikke snakket med noen om dette, verken venner eller familie, og om jeg fortsetter å samarbeide med dem skulle innreise opp til ny vurdering neste år. Det er helt uhørt, både for meg personlig og profesjonelt, å gå med på slike betingelser. Er det dette det koster? Jeg kan ikke samarbeide med regimet eller etterkomme kravene til hva jeg skal si eller ikke si.

Powered by Labrador CMS