PFU er her samlet ved en tidligere anledning. Foto: Birgit Dannenberg

Dagbladet fikk kritikk

Gunn Hild Lem klaget på «ugress»-forsiden. PFU støtter klagen, under tvil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lem klaget Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg etter forsidehenvisningen der Marte Michelets kommentar til Lems kritikk av innvandringspolitikken fikk denne tittelen: «Steinar Lem ser på muslimske barn som fremmed ugress».

– Dagbladet holder seg med kommentatorer som verken kan lese, tenke eller skrive, heter det i klagen.

Ingeborg Moræus Hanssen, representant for allmennheten i Pressens Faglige Utvalg, leste Dagbladets forside på samme måte som Lems enke og mener den var et klart brudd på god presseskikk.

Ikke Lem-sitat

Sekretariatets innstilling konkluderte med at forsiden ga en uheldig presentasjon av kommentaren. En formulering om «arbeidsuhell» ble raskt strøket fra innstillingen.

Henrik Syse påpekte at sitatet på Dagbladets forside ikke engang var en presis gjengivelse av Marte Michelets formulering i kommentarartikkelen der hun kritiserte Lems syn på innvandrere. I likhet med andre medlemmer, bemerket Syse at avisen brakte et langt større bilde av Lem enn av Michelet på forsiden, noe som forsterket inntrykket av at det var Lems synspunkt som ble gjengitt.

– Forsider er farlige greier, mente Moræus Hansen. Hun fremholdt at de fleste lesere ikke oppfatter avisens sitattegn rundt uttalelsen, mens andre utvalgsmedlemmer mente det var ganske urimelig å oppfatte sitatet som en direkte gjengivelse av Lems oppfatninger.

Utvalget omgjorde

Fungerende PFU-leder Hilde Haugsgjerd kalte saken veldig vanskelig.

Per Edgar Kokkvold sa han av ren empati gjerne skulle følge klager, men advarte mot å legge strenge begrensninger på den frie kommentar. For ham gjensto spørsmålet om sitatet var en presis gjengivelse av kommentaren. Han lot spørsmålet henge i lufta.

PFU endte til slutt med å kritisere Dagbladet etter Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det heter:

«Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. «

Powered by Labrador CMS