Oppsigelse av tillitsvalgte må ha saklig grunn
Tillitsvalgtes oppsigelsesvern er begrenset, men oppsigelser må ha en saklig grunn, sier LO-advokat Einar Stueland.
LO-advokaten sier at han ikke har satt seg spesielt inn i den omstridte oppsigelsen av lederen for Handel og Kontor i Dagbladet, Merete Ruud, og at han derfor verken kan eller ønsker å kommentere den konkrete saken nå. Stueland har over 20 år bak seg som arbeidsrettsadvokat i LO-systemet, både i LO sentralt og i Fagforbundet (tidligere Norsk Kommuneforbund).
Det finnes egne bestemmelser om tillitsvalgtes oppsigelsesvern i Hovedavtalens paragraf 6-11 mellom LO og NHO. De omstendigheter som regnes som saklig grunn for oppsigelse er i utgangspunktet de samme som etter Arbeidsmiljøloven, men den vesentlige forskjell i forhold til oppsigelses av medarbeidere generelt er at tillitsvalgte har tre måneders oppsigelsesfrist, og at det skal legges vekt på den spesielle stilling de tillitsvalgte har i bedriften.
Oppsigelsesvernet skjerpet
– Oppsigelsesvernet tar utgangspunkt i at en tillitsvalgt i kraft av sitt verv kan komme i en utsatt posisjon, og nettopp dette skal ivaretas av det særlige oppsigelsesvernet, sier Stueland.
Bestemmelsen skal gi sikkerhet for at bedrifter ikke kvitter seg med brysomme tillitsvalgte på en lettvint måte, men ellers gjelder bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.
Han peker på annen en viktig forskjell som ligger i at tillitsvalgte kan føre en oppsigelsessak inn for Arbeidsretten, mens ordinære arbeidstakere eventuelt må reise sak for tingretten. Normalt vil det være lettere å vinne gehør i Arbeidsretten for argumenter for vern om tillitsvalgtes stilling, siden Arbeidsretten er en partssammensatt domstol med representanter for blant annet LO.
Kan man si nei?
– I saken med Merete Ruud har Dagbladet gitt tilbud om annet arbeid, som hun har avslått. Hvilken rett har en ansatt til å nekte å godta tilbud om annet, passende arbeid?
– Det der kan være vanskelig og innebære betydelig risiko. Til syvende og sist er det domstolen som må ta stilling til hva som eventuelt er «annet, passende arbeid». Hvis oppsigelsen er saklig begrunnet, og hvis det er gitt tilbud som domstolen mener er et akseptabelt, passende arbeid, så kommer man ingen vei.
Kvalifikasjon avgjørende
– Hvilken rolle spiller ansiennitet?
– Hovedregelen er at ansiennitet spiller en stor rolle, men uansett gjelder kravet om at man må være kvalifisert til den stillingen man ønsker. Ved nedbemanning kan man for eksempel ikke uten videre kreve å gå inn i en stilling man ikke har nødvendige kvalifikasjoner for. På den annen side kan ikke bedriften hente en eller annen 27 år gammel hotshot utenfra dersom den person man har overtallig andre steder i bedriften også er kvalifisert til den stilling det gjelder, sier Stueland.
Lite rettspraksis
Rettspraksis er svært begrenset når det gjelder oppsigelse av tillitsvalgte. I 1986 er det tatt inn tre saker, hvorav den mest kjente er den såkalte Høst-dommen, der Vinmonopolet i første omgang ønsket å omplassere tillitsvalgt Håkon Høst for deretter å gi ham avskjed. Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og LO stevnet Vinmonopolet for Arbeidsretten, men tapte.
På 1990-tallet var det også flere saker knyttet til oljeindustrien. Saken gjaldt imidlertid tillitsvalgte opptreden i forbindelse med ulovlige streikeaksjoner, og har derfor ingen analogi til den pågående konflikt i Dagbladet.