Laila Bertheussen åpnet sin utstilling «Public Enemy» kuratert av Morten Traavik i Arendal. NRK droppet nyhetsdekning av åpningen tirsdag.
Laila Bertheussen åpnet sin utstilling «Public Enemy» kuratert av Morten Traavik i Arendal. NRK droppet nyhetsdekning av åpningen tirsdag.

Derfor droppet NRK Bertheussen-åpningen

– Fikk tydelig avslag på intervjuforespørsel.

Publisert Sist oppdatert

Åpningen av Laila Bertheussens kunstutstilling tirsdag, midt under Arendalsuka, var en hendelse som fikk stor medieoppmerksomhet.

Men mens åpningen figurerte som toppsak hos mange nettaviser, ble den ikke nevnt på nyhetsplass hos NRK tirsdag ettermiddag. Verken NRK.no, Dagsnytt 18 eller Dagsrevyen brakte nyhetsdekning av åpningen.

Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter bekrefter at NRK ikke prioriterte å dekke selve utstillingsåpningen med nyhetsjournalister. Han presiserer at NRK dekket utstillingen på forhånd, og blant annet intervjuet kurator Morten Traavik om utstillingen på Nyhetsmorgen dagen før åpning.

Men NRK fikk ikke hovedpersonen selv, Bertheussen, i tale:

– Vi ønsket i første rekke å få et intervju med henne for å stille spørsmål rundt en utstilling som hadde vekket nysgjerrighet hos våre journalister. Men vi fikk tydelig avslag på den forespørselen, forteller Tetlie.

– Vi landet på å løse saken med å publisere en anmeldelse fra vår kunstkritiker. Så ser vi at andre har vurdert det annerledes, og det tenker jeg er helt fint, sier NRK-redaktøren.

NRK fikk mye oppmerksomhet tirsdag for kunstkritiker Mona Pahle Bjerkes kritiske anmeldelse av utstillingen.

– Utstillingsåpningen må vel kunne kalles en nyhetshendelse?

– Ja, det kan man nok si. Jeg skal ikke gå inn i vurdering om hvor stor nyheten var, men vi hadde en diskusjon og landet på at vi i første rekke ønsket et intervju med hovedpersonen og primærkilden for å gi viktig kontekst rundt utstillingen. Det lot seg ikke gjøre, og det gjør også noe med nyhetsverdien, sier Tetlie.

Som understreker at NRK fant utstillingen så interessant at de mente det var riktig å sende kunstanmelder.

– Mediene blir av og til anklaget for å gjøre for like vurderinger, men denne gangen vurderte vi altså litt ulikt, avslutter Tetlie.

Powered by Labrador CMS