Helge Moldver og Stein Morten Lier er to av tre i Avhørt-redaksjonen.

Drapssiktet vurderer PFU-klage mot Avhørt

Men uvisst om krimpodkastens Jonas-episoder lar seg klage inn.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med tilleggskommentar fra Podplay/Bauer Media.

Krimpodkasten Avhørt kom svært tett på saken rundt Jonas Aarseth Henriksen, som i august ble funnet drept ved Nes i Ådal.

Bare få dager før drapet hadde podkastprodusentene Helge Moldver og Stein Morten Lier besøkt Henriksen, og kunne publisere unike intervjuer om hærverk og angrep han hadde opplevd over tid.

Avhørt har beholdt fokuset på saken etter drapet. I den åttende episoden om saken publiserer de denne uka utdrag fra telefonsamtaler med en 32 år gammel mann som nå er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning.

Det fikk mannen og hans forsvarer til å reagere allerede før episoden var ute i sin helhet.

–  Han opplevde ikke dette som et intervju. Han var heller ikke kjent med at det ble tatt opptak av disse samtalene, sa advokat Jon Anders Hasle til TV 2.

– En litt skummel faktor

Nå har Hasle hørt hele episoden, og sier til Journalisten at reaksjonene står seg.

Nå vurderer de PFU-klage mot podkasten, bekrefter advokaten.

– Vi har det på blokka. De er en litt skummel faktor, synes jeg. Det virker som de viderebringer mange spekulasjoner i en sak mange er interessert i. Hvis de bruker feil premisser i sin journalistikk kan det fare feil av sted, sier Hasle til Journalisten.

Han gjentar at hans klient ikke visste at samtalene ble tatt opp og ikke var bevisst på at noe skulle publiseres fra dem.

Podme uten redaktøransvar?

For å behandles i PFU må en artikkel eller produksjon ha en ansvarlig redaktør hos en medievirksomhet som er medlem i Norsk Presseforbund.

Avhørt publiseres blant annet hos Bauer-plattformen Podplay og Schibsted-plattformen Podme. Noen episoder er åpne på alle plattformer, andre krever abonnement.

I noen av podkastens episoder opplyses det at episoden er en «Avhørt-produksjon av Batong Media for Podme», og at ansvarlig redaktør er Kristin Ward Heimdal.

Men: Dette gjelder ikke de mye omtalte Jonas-episodene, som har gjort Avhørt til en av landets aller største podkaster.

Kristin Ward Heimdal opplyser til Journalisten at Jonas-serien er åpne episoder gitt ut i samarbeid med Bauer Media/Podplay, og at hun ikke kjenner til noen av de journalistiske vurderingene som er gjort med episodene.

– Selv ansvarlige for sitt redaksjonelle arbeid

Journalisten har  overfor Heimdal påpekt at Jonas-episodene kan høres på Podme-plattformen, og spurt om de tror lytterne klarer å skille på hvem som har ansvar for de ulike episodene, men hittil ikke fått svar.

Forsidebildene til Jonas-episodene er visuelt merket med Podplay, som er podkastplattformen til Bauer Media.

Kristoffer Vangen er ansvarlig redaktør for Bauer Media, men det er Avhørt selv som har ansvaret for Avhørt-episodene, ifølge Avhørts Stein Morten Lier.

Det bekrefter podkastansvarlig Øystein Weibell hos Bauer.

– De har ansvaret. Bauer er distributør og salgspartner, skriver Weibell i en sms.

Etter første publisering av denne saken ønsker Weibell å avklare:

– Det er Bauer Media som distributør/publisist som er ansvarlig redaktør for de podkastene som publiseres på Podplay. Dette gjelder også Avhørt (Batong Media).

– Men Avhørt-redaksjonen og redaktør i Batong Media er selv ansvarlige for sitt redaksjonelle arbeid i første instans. Vi har kontinuerlig dialog med dem og vi forutsetter at de forholder seg til Vær varsom-plakaten, skriver Weibell videre.

– Vi har ansvaret

– Disse påstandene for stå for advokat Hasle sin regning, jeg har ingen kommentar utover det, skriver Avhørt- og Batong Media-produsent Stein Morten Lier til Journalisten om beskrivelsene fra advokaten.

– Hva gjelder episodene som publiseres i åpen RSS, er det vi som har ansvaret, skriver han, og om en potensiell PFU-klage:

– Det er opp til PFU å vurdere om de vil behandle en slik klage.

Powered by Labrador CMS