– Det fremstår som uklart hvem som sitter med ansvaret. Det er ikke bra, sier redaktørforeningstopp Reidun Kjelling Nybø om Avhørt-diskusjon.

Mener Podme og Podplay har ansvar for Avhørt-episoder:
– Den som publiserer, er ansvarlig for innholdet

Når man publiserer, overtar man redaktøransvar, understreker pressetopper.

Publisert Sist oppdatert

– Så sant man er omfattet av presseetikken og dermed også av PFU, ville vi hatt som utgangspunkt at det som er publisert hos dem kan klagebehandles, sier Elin Floberghagen til Journalisten.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund kommenterer et spørsmål som tvinger seg fram i lys av at Journalisten kunne fortelle at en drapssiktet mann vurderer å klage krimpodkasten Avhørt inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU):

Hvem har redaktøransvaret for Avhørt?

For å behandles i PFU må en artikkel eller produksjon ha en ansvarlig redaktør knyttet til en medlemsvirksomhet i presseforbundet. Avhørt-episoder kan høres på en rekke ulike plattformer, blant annet Spotify og iTunes, men også Podme, eid av Schibsted, og Podplay, eid av Bauer Media.

– Overtar redaktøransvaret

Både Podme og Bauer Media har opplyst at de ikke har redaktøransvar for de hittil åtte åpent publiserte Avhørt-episodene om drapet på Jonas Aarseth Henriksen. Ansvaret i nettopp disse episodene er det Avhørt selv som har, mener både podkastplattformene og Avhørt-produsentene selv.

  • Presisering: Bauer Media / Podplay har etter første publisering av denne saken presisert at de har redaktøransvar for podkastene som publiseres på Podplay, også Avhørt.

Podme opererer med et skille på Premium-episoder av Avhørt, kun tilgjengelig hos dem, og episoder som er tilgjengelig «overalt».

Men sånn fungerer det ikke nøyaktig, uttaler både presseforbundet og redaktørforeningen nå.

Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

– Dette er ikke så veldig annerledes enn det vi ser i tv-verdenen, der publisister som NRK eller Discovery stadig vekk publiserer produksjoner som noen andre har produsert. Men i det de selv velger å publisere, overtar de redaktøransvaret, forklarer Floberghagen.

Hun ser for seg at PFU ville behandlet en eventuell klage mot Avhørt på «helt vanlig vis», ut fra hvem klagen er rettet mot.

– Vær varsom-plakaten er innrettet sånn at den skal ta inn over seg nye former og publiseringsløsninger. For oss er det sentrale at ansvaret plasseres der det publiseres, sier Floberghagen.

– Fremstår som uklart

Hun får støtte fra Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening:

– Dette er mye enklere enn det kan bli presentert som. Den som publiserer noe på sin plattform, er ansvarlig for det innholdet. Man kan ikke si at noen andre har ansvaret, sier Nybø til Journalisten.

Nybø viser til at i praksis alle de redaktørstyrte mediene som kan klages til PFU er omfattet av medieansvarsloven, og dermed forpliktet til å opplyse om hvem som er ansvarlig redaktør.

Hun trekker også fram en av årets PFU-fellelser, der 32 Amedia-aviser sammen ble felt for publisering av en reportasje som opprinnelig stammet fra Nidaros.

– Når redaktører er med på stoffutveksling, sitter de nok ikke alltid og sjekker alt rundt dette stoffet i detalj hele tiden. De stoler på hvordan undersøkelsene er utført av andre. Men; de er likevel ansvarlig, understreker Nybø.

– Hva tenker du om de omtalte resonnementene rundt redaktøransvaret for Avhørt?

– Jeg tenker at det fremstår som uklart hvem som sitter med ansvaret, og det er ikke bra.

Powered by Labrador CMS