Harald Skoglund Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.

Pressefrihet i Russland

Filter Nyheter donerer inntekter til russisk journalistikk

– Vi bryr oss om våre kolleger i utlandet, sier redaktør Harald S. Klungtveit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets spesialutgave av Filter Nyheters papirmagasin kommer i juli og er i sin helhet viet Russlands andre stemmer – tekster fra russere som står opp mot Vladimir Putin og krigen i Ukraina, skriver Filter Nyheter i en pressemelding. 

Samtidig donerer Filter halvparten av juni og julis inntekter fra nye årsabonnementer til MediaZona, en av de få uavhengige redaksjonene som fortsatt driver kritisk, granskende journalistikk i Russland.

– Filter Nyheter er ikke bare dedikert til undersøkende, faktaorientert journalistikk i Norge. Vi bryr oss også om våre kolleger i utlandet, og ikke minst dem som med fare for seg selv, sine familier og kilder driver regimekritisk rapportering i Russland, sier Filter-redaktør Harald S. Klungtveit i pressemeldingen. 

Svak pressefrihet

Både MediaZona som publikasjon og flere av deres journalister og redaktører er klassifisert som «utenlandske agenter» av Kreml og underlagt en mengde regler de risikerer å bli straffeforfulgt, bøtelagt og i ytterste konsekvens fengslet for å bryte. 

I dag er Russland et av landene i verden der pressefriheten står aller svakest, ifølge indeksen til organisasjonen Reportere uten grenser.

Tilgangen til MediaZona er dessuten blokkert av myndighetene. Men stadig flere russere oppdager muligheten til å lese den via VPN og speilsider.

For dem leverer MediaZona fortsatt på det avisa ble grunnlagt for av Pussy Riot-aktivistene Maria Alyokhina og Nadezjda Tolokonnikova i 2018: Å rette et kritisk blikk på det russiske rettsvesenet, dekke rettssakene mot politiske fanger og overvåke forskjellige statistiske indikatorer på statlig russisk undertrykkelse.

Inngått flere avtaler

MediaZona har dessuten inngått avtaler med vestlige medier som The Economist, The Atlantic og The New Yorker, oversetter artikler herfra om Ukraina-krigen til russisk og publiserer dem på sine nettsider.

– Slik kan vi tilby russere et bredere perspektiv på det som foregår, sier en av MediaZonas redaktører, som av hensyn til familie i hjemlandet ikke ønsker å bli navngitt. 

Resultatet er at det russiske folk er frarøvet objektiv informasjon om det som skjer såvel i deres eget land som i Ukraina og i resten av verden. Det eneste folk flest har tilgang på er statsmediene, står det i Filter Nyheters pressemelding. 

– Disse mediene serverer utelukkende propaganda og vrir på alle fakta slik at de rettferdiggjør myndighetenes vold og kriminalitet og fyrer opp en forskrudd form for patriotisme, sier MediaZona-redaktøren.

Powered by Labrador CMS