Debatt:

Pressens Faglige Utvalg skal neste uke diskutere NRK-programmet Forbrukerinspektørene. Fra venstre Pia Rivelsrud, Marit Evertsen Grimstad og Christian Strand. Foto: Anders Leines/NRK

PFU må ta stilling til pillekrangel

Klager er kritisk til rekkefølge på intervju og tilsvar.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kosttilskuddprodusenten Medpalett AS har klaget inn NRK-programmet Forbrukerinspektørene for innslaget «Kan piller erstatte blåbær?» til PFU. Programmet ble sendt 12. september i fjor.

Se NRK-innslaget her.

Programmet, som tar for seg kosttilskuddet Medox, er klaget inn for følgende brudd på Vær varsom-plakaten:

  • 3.2, kildekritikk og kontroll av opplysninger
  • 4.1, saklighet og omtanke
  • 4.14, samtidig imøtegåelse

Medpalett reagerer blant annet på at hovedintervjuet ble gjort med dem før kritikerne fikk komme til ordet med sine påstander.

Slik Medpalett ser det, har selskapet ikke fått imøtegå sterke beskyldninger som fremkommer i det påklagede innslaget. Medpalett hevder å ha blitt kjent med beskyldningene først etter at intervju var gjennomført, og kun kort tid før publisering.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken her

NRK tilbakeviser dette, og påpeker at det før første intervju ble gjort klart i en e-post at det ville bli stilt spørsmål om effekten av produktet, og at flere kilder var kritiske til måten selskapet presenterte forskningsstudier på sin nettside.

Etter NRKs mening får klager god anledning til å svare på de kritiske spørsmålene i reportasjen, og også tid til å snakke om de positive effektene av produktet.

Dette synes deler ikke klager, som mener at det prinsipielle spørsmålet i saken er:

«Har NRK gitt Medpalett en reell adgang til samtidig imøtegåelse når denne imøtegåelsen skjer ved at NRK selv velger ut uttalelser fra et intervju som ble gjort før Medpalett ble gjort kjent med påstandene som skulle imøtegås?»

NRK innvender at retten til samtidig imøtegåelse ikke innebærer «at den som blir omtalt skal bestemme hvordan imøtegåelsen skal gis, eller at den samtidige imøtegåelsen i sin helhet skal foregå på en viss måte - for eksempel gjennom et intervju foran kamera».

De to partene er også uenige i valg av kilder og tolkning av fakta.

Saken behandles av Pressens Faglig Utvalg onsdag 27. februar. Behandlingen vil bli strømmet av Journalisten.

Powered by Labrador CMS