OMSTRIDT: Delte meninger om tildelingen av fredsprisen til Barack Obama. Foto: Pete Souza

Obama kan svekke prisens renommé

Omdømmeekspertene er delt i vurderingen av hva tildelingen gjør for fredsprisens ry.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De påfølgende dagene etter at USAs president Barack Obama ble tildelt Nobels fredspris kom det reaksjoner fra hele verden. De fleste kommentatorer reagerte negativt på tildelingen.

Motiv

Sky News’ utenriksredaktør Tim Marshall mente at neste gang kunne prisen gå til Miss World siden alle kandidatene i konkurransen ønsker fred.

Dette er bare ett av utallige eksempler på utspill på tildelingen. Konsensus er at tildelingen ikke er god nok, at den kom prematurt og at den kan fremstå som om den er gitt i nesegrus beundring for president Obama.

Hvordan påvirker egentlig årets utdeling fredsprisens omdømme?

– Blir man sittende igjen med inntrykk av en feil tildeling, svekker det renommeet til fredsprisen. Da blir den diskvalifisert av det internasjonale samfunnet, sier markedsføringsekspert Hans Mathias Thjømøe ved BI.

Thjømøe forklarer at alt er avhengig av om Obama får aksept for prisen. Spesielt i USA hvor befolkningen utålmodig venter på resultater av presidentskiftet. At en kommentator i USA sier at Obama får prisen for å ikke være George W. Bush, gjør ikke saken særlig bedre.

– En kan også lure på hva slags motiver komiteen har hatt. Er det slik at man ønsker å sole seg med Obama, kan det fort være at man har gjort ham en bjørnetjeneste.

Morten Woldsdal i Kreab Gavin Anderson mener omdømmet overhodet ikke er påvirket i negativ retning. Snarere tvert imot, tror han.

Neppe

– Tildelingen kan på mange måter oppfattes som både modig eller feig, avhengig av hvor du er. Har komiteen gitt prisen uten å ta høyde for at det kom til å bli mye bråk, så har de gjort en dårlig omdømmevurdering på forhånd. Jeg tror ikke det, og det er i så måte en veldig modig pris. Skulle man delt ut en ny pris om en måned, tror jeg det ville påvirket omdømmet, men neste pris skal ikke deles ut før om et år, sier Woldsdal.

For tidlig

– Dette er kortsiktige reaksjoner, og det er heller ikke første gangen en tildeling av fredsprisen har ført til bråk. De gir jo heller ikke prisen til en ekstremist. Det er en veldig seriøs tildeling, så jeg tror det har bidratt til å gjøre prisen enda mer kjent og forventningene til neste års pris høyere enn noen gang, sier Woldsdal og mener det nå er viktig for Jagland og hans kumpaner å ri stormen av.

JKL-sjef i Norge, Per Høiby, mener det er for tidlig å konkludere at omdømmet blir påvirket. Han mener det er to grunner til dette.

Kan bli fantastisk

– For det første er jeg usikker på om omdømmet til prisen noensinne er målt, eller om man har planer om å gjøre det. Det andre er at de første reaksjonene sjelden har innvirkning på det langsiktige omdømmet til en organisasjon som står sterkt.

– Obama kan dessuten utrette noe genialt det neste året, som gjør det fantastisk å gi ham prisen nå.

Høiby er enig med Woldsdal at prisen i år har fått ekstra stor oppmerksomhet og legger til at det motsatte ville vært ille. Samtidig har komiteen også klart å sette dagsorden med årets tildeling. Reaksjonene i mediene antyder ifølge Høiby at man ikke har synliggjort premissene for tildelingen.

– Jeg tror uansett at Nobelprisen vil være en av de viktigste prisene i verden i overskuelig fremtid, om ikke den viktigste.

Powered by Labrador CMS