Tora-saken i PFU

Se og Hør risikerer å bli felt to ganger i dagens PFU-møte, men publikum får ikke overvære behandlingene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag er det nytt møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Ti saker står for tur.

På vårt web-TV kan du se saker mot Dagbladet, Natt & Dag og Stavanger Aftenblad. Sendingen starter klokka 09.30.

Renholdsfirmaet Cleanit AS har klaget inn Dagbladet på grunn av artikkelserien «Skitten vask», hvor avisen retter kritisk søkelys mot arbeidsforholdene i renholdsbransjen. Cleanit AS mener seg urettmessig klistret til negative forhold som gjelder en underleverandør.

Bilder fra Facebook

Advokat Erik Djønne har klaget inn Natt & Dag for magasinets bruk av bilder fra Facebook. De aktuelle bildene ble manipulert og brukt som illustrasjon til en artikkel om Norge i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen.

De tre personene på bildene er ifølge klager lett å kjenne igjen. Natt & Dag viser til Facebooks egne regler, og mener disse ikke er brutt.

Ærekrenket amerikaner

Stavanger Aftenblad er klaget inn etter flere artikler om den amerikanske alternativmedisineren Robert O. Young.

I serien mener klager Otto Bjelland avisen har ærekrenket Young, og klager mener han ikke kan forsvare seg. Stavanger Aftenblad på sin side mener artikkelserien er et forsøk å avdekke kritikkverdige forhold.

Ikke på web-TV

Som vanlig går flertallet av PFUs saker uten vårt web-TV til stede. Blant klagerne i de andre sakene finnes en lærer som føler seg satt i et dårlig lys i NRK-serien 10 b, og en hytteeier som er misfornøyd med å bli omtalt i Dalane Tidende.

Her kan du se en oversikt over alle sakene som skal behandles.

Se og Hør-klager for lukkede dører

Se og Hørs intervju med Tora Uppstrøm Berg, som for 12.500 kroner fortalte om sin natt med den svenske prinsessens Madeleines daværende forlovede, skal diskuteres to ganger.

Det ble først innklaget av Gunnar Bodahl-Johansen og Carl Erik Grimstad og senere av Uppstrøm Berg selv. Bodahl-Johansen og Grimstad Uppstrøm mener Se og Hør har brutt Vær Varsom-plakatens bestemmelser om betalingsjournalistikk. Innholdet i Uppstrøm Bergs klage er hemmelig.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold har tidligere opplyst at det er klageren selv som har bedt om at saken unndras offentlighet.

– Enkelte klager inneholder opplysninger som ikke har noe i det offentlige rom å gjøre. I slike tilfeller respekterer utvalget og dets sekretariat klagernes ønsker om diskresjon, sa Kokkvold til E24 da Uppstrøm Bergs klage ble gjort kjent.

Klagene behandles hver for seg og begge går for lukkede dører.

– Det kan bli aktuelt å diskutere den ene saken opp mot den andre, og vi lukker derfor begge for å ikke legge lokk på diskusjonen, sier organisasjonssekretær Trude Hansen i Norsk Presseforbund.

Powered by Labrador CMS