Aftenposten:

Skjermdump av Aftenpostens nettforside tidlig mandag ettermiddag

Grunnløst om sporing av barn

Aftenposten gir inntrykk av at foreldre vil spore sine egne barn, mens det egentlig er snakk om hva folk generelt synes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På forsiden av mandagens Aftenposten slås det fast at foreldre vil spore barna sine med gps. I tittelen inne i avisen står det at 6 av 10 foreldre vil spore barna sine. Bakgrunnen for saken er en undersøkelse som ble utarbeidet av Datatilsynet og gjennomført av TNS Gallup tidlig på nyåret.

Avisa gir inntrykk av at det er foreldre som er blitt spurt, og at de har svart at de ønsker å spore sine egne barn med gps. Men i en egen faktaboks om undersøkelsen står det at innbyggere fra 15 år og oppover har deltatt i undersøkelsen. Dermed er det ikke bare foreldre som har svart. Dette bekrefter Datatilsynet overfor Journalisten.

Avkrefter oppslaget

– De som har deltatt i denne undersøkelsen er ikke nødvendigvis foreldre nei, sier Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Dessuten ble ikke de som deltok i undersøkelsen spurt om de vil spore egne barn. De har fått spørsmål om hvor akseptabelt de synes det er å spore barn.

40 prosent svarte at de synes dette er ganske akseptabelt, mens 20 prosent har svart at det er helt akseptabelt.  Altså ganske noe annet enn at 6 av 10 foreldre vil spore egne barn.

Skåltveit i Datatilsynet sier at Aftenposten har tolket rapporten feil, og foreller at de tok kontakt med avisen med en gang Journalisten.no hadde påpekt manglene i saken.

Vi har sendt en e-post til journalisten i Aftenposten og påpekt det som blir feil. Vi syns det var etterrettelig å gjøre det når vi ble gjort oppmerksom på feilen. Vi har jo hatt saken til sitatsjekk, men har da forholdt oss til sitatene som ble gitt herfra, skriver Skåltveit i en e-post til Journalisten.

Aftenposten beklaget

Aftenpostens artikkel ble rettet opp mandag og framstår nå mer i tråd med hva tallene i undersøkelsen viser. Tittelen er gjort om til 6 av 10 vil spore barn på folksomme steder, og det gis ikke lenger inntrykk av at det er foreldre som vil spore sine egne barn.

Nederst i saken beklager Aftenposten feilen, og skriver: 

“Aftenposten vinklet tidlig mandag på at det var foreldre som har svart at de synes det er akseptabelt å bruke sporingsteknologi på barn over 12 år. Det er imidlertid ikke presisert i undersøkelsen hvor mange av dem som har svart som er foreldre.”

Nyhetsredaktør Håkon Borud forklarer hva som skjedde:

Vi gjorde en feil,  som beklageligvis verken ble fanget opp internt eller da vi hadde saken til sitatsjekk hos Datatilsynet. I Aftenposten skal vi være ryddige, og da tilsynet gjorde oss oppmerksomme på dette i etterkant, rettet vi selvfølgelig saken umiddelbart opp i våre digitale produkter. Vi kommer også til å ha en presisering på trykk i morgendagens papiravis.
Vi har hatt undersøkelsen en stund, men bestemte oss for å vente til å skrive om dette fordi vi ville vente til skolestart.

(Journalisten.no skrev i første versjon av denne saken at vi ikke hadde lykkes i å få en kommentar fra avisa. Nyhetsredaktøren påpeker overfor redaksjonen at han ikke hadde inntrykk av at dette hastet. Hvis vi har gjort oss skyldige i en misforståelse, beklager vi det. Red.)

 

Powered by Labrador CMS