Politianmeldt etter leserbrev

En far var så misfornøyd med skoleledelsen at han skrev et krast leserbrev til Harstad Tidende. Harstad kommune svarte med å politianmelde ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Innlegget til Svein Andreassen sto på trykk i Harstad Tidende 22. september. En navngitt rektor fikk gjennomgå fordi han etter Andreassens mening ikke gjorde jobben sin etter en voldsepisode på skolen. Forfatteren antyder også at rektoren ikke var ansatt på grunn av sine kvalifikasjoner, men som følge av «en bingotrekning».

Politiet valgte å henlegge saken fordi «allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte».

Anmeldte ikke redaktøren

Ikke bare skribenten selv, men også redaktør Bård Michalsen i Harstad Tidende reagerer på anmeldelsen. Michalsen sier til Journalisten at han synes det er oppsiktsvekkende at kommunen bruker politianmeldelse som kommunikasjonsform, i stedet for å diskutere saken i det offentlige rom. Han stusser videre over at kommunen bare anmeldte leserbrevets forfatter, og ikke også avisens redaktør, siden redaktøren er juridisk ansvarlig for alt innhold i avisen.

– Leserbrevet er hard kost, og vi vurderte grundig om det skulle på trykk eller ikke, sier Michalsen.

Dersom politiet ikke hadde henlagt saken, ville avisen gitt leserskribenten advokathjelp.

Kan ikke huske liknende

Etter å selv ha lest innlegget sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Harstad Tidende at han er overrasket over at kommunen gikk til anmeldelse. Kokkvold mener kommunen må tåle påstandene, og han mener det er viktig at innlegget var signert med fullt navn.

– Det er noen sterke påstander her og noen av dem er på grensen. Men det er likevel sjelden vare at en kommune går til anmeldelse. Jeg kan ikke huske å ha sett lignende saker.

Ikke debattstimulerende

Også assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening reagerer på kommunens anmeldelse:

– Kommunen stimulerer ikke akkurat til en debatt om de skal gå til anmeldelse av alle som har sterke meninger om kvaliteten på kommunens tjenestetilbud, sier Jensen til Harstad Tidende.

Svein Andreassens innlegg har aldri vært publisert på nettet.

Powered by Labrador CMS