Studiepermisjonsordningen STUP betaler mer for IJs medfølgende fagmedarbeidere enn de lokale skolene tar for hele undervisningen på språkkursene.
Siden etableringen av Studiepermisjonsordningen på 1980-tallet har språkkurs i engelsk, fransk og spansk, tidligere også tysk, vært populære blant norske pressefolk. For IJ har ordningen vært lukrativ. I fjor fakturerte instituttet STUP for 679.899 kroner for å sende medarbeidere på tre kurs i Edinburgh, Antibes på Den franske riviera og Antigua i Guatemala.
11 lærere for 35.000 i fire uker
Til sammenlikning er regningen fra de lokale skolene STUP samarbeider med om selve språkundervisningen betydelig mer moderat. Mens IJ skulle ha 209.000 kroner i honorar og 27.956 kroner for reise og opphold for sin medarbeider, fakturerte Centro Lingüistico Maya i Guatemala STUP for bare 35.000 kroner for spanskundervisningen i 2005. For denne prisen fikk hver av de 11 deltakerne sin egen privatlærer i fire uker. I tillegg fakturerte skolen 26.000 kroner for ulike arrangementer.
Undervisningsoppleggene i Frankrike og Skottland var selvsagt dyrere, men også her ligger utgiftene til undervisning under det IJs medarbeider koster.
IJ henter ut 1,9 millioner fra STUP
Kursarrangørene i Antibes forlangte i fjor 189.000 kroner for 12 deltakere i fire uker, mens undervisning for 11 deltakere i tre uker ved Napier University i Edinburgh kom på 207.000 kroner. IJs medarbeider kostet henholdsvis 252.998 i Antibes og 189.945 kroner i Skottland inklusive reise og opphold.
IJs tjenester for STUP går imidlertid lenger enn språkkursene. I fjor ble det holdt et ukeskurs i Chicago med ni deltakere og en todagers reportasjelab for pressefotografer med sju deltakere. I tillegg holdt STUP åtte éndagssamlinger om presseetikk med til sammen 215 deltakere rundt om i landet. For kursledelse og forelesninger fakturerte IJ 277.368 kroner.
Totalt henter IJ ut 957.283 kroner for planlegging og reiseledelse på kursene og 921.825 kroner i administrasjonsutgifter fra STUP, til sammen 1.879.108 kroner. I denne summen inngår også full årslønn til prosjektsekretær Jeanette Bertelsen og halv årslønn til STUP-ansvarlig Brit Tangen, som også er ansvarlig for spanskkursene.
– Melker ikke ordningen
IJ-leder Trine Østlyngen benekter at IJ melker STUP-ordningen.
– Nei, vi melker ikke STUP. Vi yter en tjeneste som STUP har bedt om og som vi tar betalt for, og prisene er vedtatt av STUP-styret. I denne tjenesten ligger hele sekretariatsfunksjonen og administreringen av STUP-ordningen, og ikke bare ansvaret for språkkursene, sier hun.
IJ-lederen insisterer på at IJs fagmedarbeidere har det faglige kursansvar selv om de ikke har undervisningsoppgaver på kursene. Både Østlyngen og Tangen sier at IJs oppgaver består i å veilede søkere, klargjøre søknadene for behandling i styret, lage referater, holde kontakt med deltakere og stipendiater, godkjenne rapporter og regnskap etter endt studie/prosjekt. I alt behandles cirka 200 søknader i løpet av året, blir det framholdt.
Mye arbeid forut for kurset
– Er 9.500 kroner per dag på kurs som varer i tre og fire uker rimelig pris?
– Vi mener det, men igjen må man huske på at kurslederne utfører mye arbeid forut for kurset som ligger i dette beløpet.
– Flere kursdeltakere stiller seg undrende til at man bruker penger på å sende med barnepiker for voksne mennesker?
– Vår erfaring og de tilbakemeldinger vi får sier noe helt annet, og dette er ikke barnepiker. Det oppstår mye uforutsett under et så langt opphold, og det må løses på stedet. Den viktigste oppgaven er å følge opp kurset og se at deltakerne får den kvalitet på undervisningen STUP betaler for. Jeg har ingen problemer med å forsvare denne ordningen, sier IJ-leder Trine Østlyngen.
Også styremedlem i STUP, NJ-nestleder Elin Floberghagen, og nylig avgått nestleder i STUP-styret, opplæringsleder Odd Teien i Mediebedriftenes Landsforening, forsvarer ordningen.
Floberghagen synes det høres rimelig ut at det er med en reiseleder fra IJ på språkkursene i utlandet, og stoler på de vurderinger STUP-styret har gjort.
Vil vurdere dagspris
– Er 1,9 millioner kroner et rimelig nivå for administrasjonen av vederlagsmidlene som utgjør 6,6 millioner?
– Jeg mener det er naturlig at STUP ved NJ og MBL igjen går gjennom kostnadene, slik vi har gjort med jevne mellomrom. Jeg vil også be om en vurdering av om det er rimelig å operere med en så høy dagspris for reiseleder som 9.500 kroner med henblikk på at dette jo er ganske lange kurs.
– Er du bekvem med å sitte både i STUP-styret og i IJ-styret?
– Ja, det synes jeg er helt greit. Min jobb er å påse at medlemmene i NJ får et best mulig etterutdanningstilbud, sier NJs nestleder.
Odd Teien i MBL sier at STUP-styret tidligere har vurdert om det er nødvendig å ha med en reiseleder under hele oppholdet, men blant annet på grunn av flytting av engelskkurset fra Darlington til Edinburgh er ordningen opprettholdt.