DEBATT:

Journalister – dra til Oslo øst

En kommentator i Aftenposten tok t-banen fra Oslo øst til vest. Flere journalister bør reise motsatt vei.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
  • Innlegget ble først publisert av Aftenposten.

«Folk i Oslo lever i forskjellige verdener», skrev Aftenpostens journalist Daniel Røed-Johansen i en kommentar sist søndag. Han tok t-banen fra Mortensrud i Oslo øst, den som ender på Kolsås i Bærum, og opplevde at han ble tatt med til en annen verden.

Røed-Johansen advarer: «I Sverige fikk parallelle samfunn vokse frem. Men også her er kontrastene sterke.» 

NRK-reportasjen fra Oslo øst

Så tar kommentatoren turen innom en tv-reportasje jeg laget sammen med NRK-kollega Mohammed Alayoubi i 2017, om ungdommer og kriminelle gjenger i Oslo øst. Du kan se reportasjen her.

Innslaget starter 12 minutter ut i Lørdagsrevyen 11. mars 2017. Jeg synes du bør se reportasjen. I dag, seks år etter, holder den seg godt som en relevant og grundig advarsel om hva som kunne skje - og har skjedd - i Oslo. 

Røed-Johansen anerkjenner at reportasjen «tok opp viktige ting og reell bekymring om kriminalitet.» Så fortsetter han:

«Men reportasjen kastet også et mistenkelighetens slør over mange ungdommer. Bilder viste en klynge som hang på kjøpesenteret, med ansiktene sladdet. Det var som om klippet fortalte seerne: Pass dere for disse. Dette er Dem, De kriminelle.» 

Røed-Johansen har trolig aldri jobbet med fjernsyn. Når deler av reportasjen dreier seg om ungdom på kjøpesenteret, vil det være rart å ikke vise kjøpesenteret - hvor det også var ungdommer tilstede. Men de ungdommene fotografen passerte på vei inn i kjøpesenteret hadde ikke gitt samtykke til å bli vist på tv. Derfor var de sladdet, etter helt vanlige etiske regler for fjernsyns-reportasjer. Vi sa da heller ikke at disse ungdommene var kriminelle.

Det var beboerne som fortalte

Det som var spesielt med denne reportasjen, var at alle vi snakket med bodde i området (unntatt politisjefen). Både ungdommer, foreldre, idrettsledere, politikere og kriminelle. Det var beboerne som fortalte om områdenes problemer med gjenger og narkotika-salg, ikke noen utenforstående forståsegpåere. 

I stedet for å ta t-banen fra Mortensrud og vestover, bør flere journalister i Oslo ta banen andre veien - fra vest mot øst. Flertallet av journalistene i hovedstaden tilhører den øvre middelklassen og bor i sentrum eller de vestlige bydelene. Flertallet har aldri vært på reportasje i Oslo øst, og kjenner ikke til virkeligheten der. 

Lag reportasjer om hvordan det går med områdesatsingen i Søndre Nordstrand, fotballen og idrettsanleggene, det nye biblioteket på Mortensrud.

Kriminalitet og klaner

I tillegg er gjenger og kriminalitet dessverre tema som må dekkes. Men også alternative maktstrukturer som i liten grad er undersøkt av norske journalister. I Sverige har man endelig fått opp øynene for at klaner - familiebaserte nettverk - organiserer mye av både narkotika- og velferds-kriminaliteten. Som forfatterne av den nye boken «Klanerna» forteller om til den svenske avisen Aftonbladet.

Svensk politi regner med at det nå finnes om lag 40 kriminelle familienettverk i Sverige, som jeg har skrevet om i en kommentar i Nettavisen. Men så vidt jeg vet har ingen norske journalister forsøkt å undersøke slike klaner i Norge. Det bør de gjøre. 

Sladdede hvitsnittforbrytere

I et flåsete sleivspark spør Røed-Johansen om jeg og NRK ikke like gjerne kunne reist vestover: «NRK kunne jo prøvd å lage en reportasje om hvitsnippforbrytere, dra til vestkanten og filme en gruppe tilfeldige, sladdede menn.» 

Det kunne vi gjort, men det var altså ikke hvitsnippforbrytelser dette innslaget fra 2017 skulle dreie seg om. Likevel vil det være en god idé også å ta t-banen vestover. For å lage reportasjer om hvorfor er det så mange flere ungdommer i Oslo vest som bruker kokain enn ungdommer i Oslo øst. Narkotikakjøp som finansierer de kriminelle gjengene i øst. Så om byen er delt, henger den likevel kriminelt sammen.

Powered by Labrador CMS