Buzzit:

Sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Kanskje mer må slettes

Har kastet 45 saker og endret ytterligere 30. Bemanningen dobles og redaksjonell leder på plass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Aftenposten i dag som forteller at Buzzit så langt har slettet 45 artikler. Ytterligere 30 er blitt endret som følge av brudd på opphavsrett. I tillegg vurderer mediejurist Jon Wessel-Aas 10 artikler for å se om disse er innenfor gjeldende regelverk og lover.

Til Aftenposten sier sjefredaktør Anders Opdahl at de selv mener de ti sakene er innenfor, men vil ha disse avklart juridisk før noe nytt gjøres.

Siden lanseringen i juni har Buzzit i alt publisert 1.100 artikler. Professor Sigurd Allern sier til Aftenposten at dette er viser et enormt produksjonspress og et miljø som ble for grådig.

Opdahl forteller til Journalisten at de har gått gjennom databasen med flere par øyne i flere omganger. Både funn og vurderinger er dokumentert og satt i et system.

Kan være flere

- Å utelukke helt at det fortsatt finnes elementer av omstridt innhold i en så vidt stor database, er farlig, slår han fast.

Redaktøren sier det er en løpende utviklingsprosess og at Nordlys ikke har noe ønske å gi opp Buzzit, snarere vil de satse på tjenesten. Evalueringsmessig, sier han, kan det være at artikler som i dag godkjennes, vil bli sett i et annet lys etter hvert. Det kan være at nye moment dukker opp i den juridiske jobben som gjøres.

Mens Buzzit har benyttet mellom to og tre årsverk siden lanseringen, vil antallet økes betraktelig fra 1. desember. Da vil nettstedet ha i alt seks årsverk. Den ene av disse skal innta kommersiell rolle, forteller Opdahl til Journalisten.

Sosiale medier

Han skriver per sms at det i flere måneder er blitt arbeidet med rekruttering til nettstedet. I alt blir det fem journalister hvorav, Rikke Lange, skal fungere som redaksjonsleder. Lange har bakgrunn fra iTromsø og Nordlys.

- Vi har ansatt en redaksjonell leder som har god kompetanse på sosiale medier, og særskilt underskogen i dette universet. Det handler både om kildekunnskap og forståelse av uttrykksformer, virkemidler og kontekstuelle grep. Mye er likt de tradisjonelle mediene, en hel del er annerledes og kan virke outrert for et utrent øye.

- Hvor lenge til tror du at du selv vil være ansvarlig redaktør også for Buzzit?

- Jeg er ansvarlig redaktør for Buzzit til jeg ikke lenger er ansvarlig for Buzzit. Å vurdere hva som er rett i en slik sammenheng, vil bli en oppgave for styret.

Mer skjerpet

Rikke Lange. Foto: Nordlys
Lange sier til Journalisten at også hun skal skrive og publisere saker, men hun er operativ redaksjonell leder og skal ha ansvaret for at det som publiseres er i henhold til lovverket. Skriveriene om nettstedet har påvirket henne.

- Det gjør meg mer skjerpet med tanke på jobben jeg står overfor. Jeg kom inn et par uker før Aftenposten begynte sin omtale. Det har vært interessant å se hvordan rutinene har endret seg i kjølvannet. Disse endringene er utrolig nyttige for oss, og er noe vi skal ta med oss som et godt verktøy på veien videre.

Blant annet er det laget et førsteutkast til en sjekkliste som skal hindre nye overtramp. Lange forklarer at en spisset liste vil være klar når Wessel-Aas har fullført sin gjennomgang.

- Alle vi i redaksjonen har jobbet i dagspressen i flere år. Det er ikke slik at det er nytt for oss med kildekritikk og kildehenvisninger. Det er bare at det i sosiale medier er andre spilleregler. Vi har lært en del og blitt flinkere siste uken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS