Psykolog og forfatter Katharine C. Williams tar over sjefsstolen i Psykologtidsskriftet, der hun tidligere har vært fagredaktør.

I 2015 kom hun med skarp kritikk av Psykologtidsskriftet.
Nå blir hun ny sjefredaktør

Katharine C. Williams varsler nye tider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidsskrift for Norsk Psykologforening har ansatt ny sjefredaktør i Katharine Cecilia Williams, meldte tidsskriftet selv tidligere i sommer.

Det har vært turbulente tider i tidsskriftet siden i fjor høst, som omtalt i flere artikler hos Journalisten.

Forberedt på støy

I januar valgte sjefredaktør Bjørnar Olsen å trekke seg fra sin stilling, etter å ha uttrykt bekymring for tidsskriftets uavhengighet.

Den påtroppende sjefredaktøren har bakgrunn som psykolog, fagbokredaktør og fagforfatter, og tilbrakte blant annet halvannet år som fagredaktør i nettopp psykologtidsskriftet fram til 2015.

Eierne har vedtatt ny formålsparagraf der det blant annet står at vitenskapelige artikler skal «utgjøre ryggraden for tidsskriftet», og overfor eget tidsskrift bekrefter Williams at det blir en prioritet for henne å relansere Psykologtidsskriftet som publiseringskanal.

Samtidig sier Williams at hun er glad for å ha journalistene i redaksjonen, og at hun er forberedt på å stå ansvarlig for journalistiske artikler som kan skape debatt og støy.

– Jeg synes det er spennende at Psykologtidsskriftet også går ut i felten og avslører ting som det blir debatt om. Journalistikk er under stort press i verdenssamfunnet. «Fake news» er blitt et uttrykk for å karakterisere informasjon man er uenig i. Hvis vi ikke skal ha journalistikk bare fordi folk ikke liker det vi skriver om, vil det være forferdelig, sier hun.

Kritiserte forrige redaktør

I 2015, etter at hun hadde forlatt fagredaktørjobben i tidsskriftet, kom hun i et innlegg med skarp kritikk av måten tidsskriftet ble styrt på, og skrev at hun var bekymret for utviklingen under Bjørnar Olsen, der tidsskriftet hadde beveget seg vekk fra å prioritere vitenskapelig publisering.

«I lys av senere tids hendelser melder det seg et presserende behov for en debatt om prioriteringer og om tidsskriftet bør blir mer gjennomsiktig i sine redaksjonelle valg. Men kan Psykologtidsskriftet utvikle seg videre med en sjefredaktør som til nå har vist oss fullstendig manglende vilje til brobygging?», skrev Williams blant annet.

Hun stilte seg også undrende til det hun så som et uforklart fokus på å vinne Fagpresse-priser for journalistikk.

Sa opp

Til tidsskriftet sier Williams i dag:

– Jeg har alltid vært opptatt av hvilken rolle tidsskriftet skal ha for profesjonen. Det var jeg opptatt av som fagredaktør, og det er jeg opptatt av nå. Det som dessverre skjedde i 2014, var at jeg erkjente at tidsskriftet beveget seg bort fra muligheten til å fungere fullt ut som et fagtidsskrift. Men jeg aksepterte arbeidsgivers styringsrett og sa opp min stilling.

Tidsskriftet har hatt konstituert sjefredaktør i Per Olav Solberg siden Olsen trakk seg.

Den nye sjefredaktøren tiltrer i september.

Williams har ikke hatt anledning til å uttale seg til Journalisten i forbindelse med denne saken.

Powered by Labrador CMS