Linda Bournane Engelberth tok en sjans, søkt mentorplass hos VII og fikk en av fem plasser foran 300 søkere. Foto: Martin Huseby Jensen
Linda Bournane Engelberth tok en sjans, søkt mentorplass hos VII og fikk en av fem plasser foran 300 søkere. Foto: Martin Huseby Jensen

Linda skal gå i lære blant verdens fremste fotografer

Hun er en stille fotograf og liker å fordype seg i mennesker og steder. Nå skal fotobyrået VII hjelpe henne videre i karrieren. Se bilder fra hennes nyeste prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette blir veldig spennende. Og jeg ser spesielt fram til å jobbe sammen med han som skal være mentoren min, sier Linda Bournane Engelberth til Journalisten.

Hun er til vanlig fotograf i Klassekampen på deltid, men for tiden i permisjon for å fullføre en bachelor i kunsthistorie. Mest av alt liker hun å drive med egne prosjekter hvor hun kommer nært inn på folk. Virkelig tett.

Legger ut på ekspedisjoner

Om litt starter hun på et prosjekt som tar utgangspunkt i sin egen historie. Som halvt algerisk ønsker hun å vite mer om landet hun slekter til. Og i februar fyller bestemor 100 år. Da skal hun på besøk for å høre hennes historier, og så vil hun ut å oppleve landet og menneskene.

– Jeg er nok som mest lykkelig som fotograf når jeg kan legge ut på slike ekspedisjoner alene. Å møte mennesker på denne måten. Det blir en så annerledes reise fordi en kan da fordype seg i mennesker og steder.

Hun er opptatt av menneskene, det nær og gjerne det myke. Hun karakteriserer seg selv som en fotograf av stille bilder. Derfor passer det henne godt å ha med seg et mellomformat Hasselblad-kamera når hun drar ut på reise. Da bruker hun mer tid på hvert bilde. Skjerper seg rett og slett.

Lar folk se bildene

Slik som prosjektet «You can call me gypsy if you want» som fikk oppmerksomhet i Norwegian Journal of Photography og er støttet av Fritt Ord. Nettopp denne støtten, også fra andre instanser, har vært uvurderlig for prosjektene hennes. Prosjektet var også utstilt i Oslo.

Og når hun først er ute og fotograferer folk som kanskje er i en vanskelig situasjon, er hun forsiktig og føler seg fram. Noen ganger, hvis det lar seg gjøre, lar hun også personene hun tar bilder av få se bildene.

– Særlig hvis det er en litt vanskelig situasjon. Vi snakker sammen på forhånd og avtaler hva som er greit og ikke.

Se bilder fra hennes siste prosjekt i slutten av artikkelen.

Sammen med fire andre unge fotografer er Engelberth tatt opp i fotobyrået VIIs mentorprogram.

Programmet ble lansert i 2008 og hadde i år mer enn 300 søkere fra 30 forskjellige land.

Hjelpen videre

Ed Kashi er en av VIIs sju grunnleggere. Han forteller at Linda Bournane Engelberth ble plukket ut blant annet fordi arbeidene hennes er voksent og fremstår som pent visuelt. Estetikken hennes representerer en ny tilnærming flere fotografer tar. Den er varsom, stille og malerisk samtidig som den er menneskelig.

Ed Kashi i VII. Foto: Kristin Reimer
Ed Kashi i VII. Foto: Kristin Reimer

– Vi ser hele tiden etter mulighet for å utvide reportoaret av talenter og stil for å være på topp i kvalitet, nye visuelle metoder og følelsene for fotografiet.

Ifølge Kashi tar de gjerne tak i fotografer som er komme så langt i utviklingen at talentet og visjonen er tydelig, samtidig som de ikke er så langt at de er på et nivå hvor de kan bli medlemmer av byrået.

VII er også opptatt av å fremme kvinner og etnisk mangfold, og samtidig hjelpe folk som ellers ikke ville hatt tilgang til industrien. Hensikten er å pleie talenter fra hele verden.

Får oppdrag gjennom VII

Kashi forteller at mentorprogrammet kan gjøre store utslag på folks karriere og talentutvikling. Noen av de tidligere kandidatene er blitt fullverdige medlemmer i VII, mens andre igjen har etablert en god karriere på egenhånd.

Programmet er på to år og i den tiden vil byrået representere de fem som inngår i programmet. Det vil si de har bilder på byråets nettside. De vil bli involvert i gruppeprosjekter og vil kunne få oppdrag og arbeidene deres lisensiert gjennom VII.

The impact of the VII Mentor Program can be profound on an individual’s career, talent development and life. Some have passed on to become full members of the agency, some have gone on to tremendous careers on their own and in all cases the individual has benefitted in some manner. For the two year program period, at the least they are represented by VII Photo on our website, involved in group projects, can receive assignments and have their work licensed.

 

 

Powered by Labrador CMS