Videokamerat fjernet fra bilde. Foto: AP/Skjermdump

Manipulerte bilde – mistet jobben

Pulitzervinnende frilansfotograf tilknyttet AP endret på Syria-bilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AP melder at de har avsluttet samarbeidet med den meksikanse frilansfotografen Narciso Contreras. Årsaken er fjerning av en kollegas videokamera på et soldatbilde tatt i Syria i september.

Manipuleringen var gjort ved å klone andre deler av bilder og lime disse over videokameraet nederst i høyre.

– Det er helt uakseptabelt med overlegg å fjerne elementer fra bilder, sier visepresident og fotoredaktør Santiago Lyon i AP.

Alvorlig brudd

AP vil også fjerne alle de 494 andre av fotografens bilder fra sitt arkiv. Byrået anser fotofiklingen som et alvorlig brudd på deres etiske retningslinjer, i tillegg til å være en trussel mot deres gode navn og rykte.

– Vi godtar bruk av programvare som tilsvarer vanlig mørkeromsarbeide. Det vil si endring av kontrast og lyssetting. Vi godtar ikke manipulering av virkeligheten der ting legges til, eller takes bort, sier Lyon

Vant pris

Contreras beklager egen feilvurdering, og sier dette er noe han gjerne skulle ha ugjort. Han hevder også at det var en engangshendelse.  

I april i fjor vant han, sammen med fire andre fotografer tilknyttet AP,  Pulizerpris for nyhetsfoto, med jurybegrunnelsen: Produksjon av minneverdige bilder under ekstremt farlige forhold.

Powered by Labrador CMS